Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kuba: Centrální registr na očkování musí být spojen s kraji

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) by mělo existovat úzké propojení mezi centrálním rezervačním očkovacím systémem na koronavirus a jednotlivými kraji. Bez užšího zapojení krajských samospráv systém nebude fungovat. Centrální databázi, do níž se mohou hlásit uchazeči o očkování na koronavirus z celé republiky, chce prosadit ministr zdravotnictví.

"Kraje si musí umět sáhnout do toho centrální registru na základě daných kritérií, a to přímo z konkrétního vakcinačního místa. Protože tam budou nejlépe vědět, jak vychází časovost očkování, kolik lidí denně se stihne naočkovat, kolik je tam vakcín. Protože když se to bude řídit centrálně, nebude to fungovat. Nevěřím tomu, že jeden centrální registr bude schopen přidělit konkrétní termín bez znalostí toho, jak to reálně v daném místě funguje," uvedl Kuba.

Zopakoval, že úspěšnost projektu očkování závisí na rychlosti celé operace a také na tom, aby byl systém pro lidi přehledný a snadný. "Vše by se mělo přizpůsobit podmínkám. Nemůžeme chtít po seniorovi nad 75 let, aby se nám elektronicky hlásil do registrace. Stejně tak nemůžeme požadovat po praktických lékařích, aby prováděli registrace za své pacienty. Tím by se všechno zpomalilo," uvedl Kuba.

Podle něj ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že on-line přihlášení do databáze bude jednoduché. Kuba ale míní, že pro některé seniory ve vyšším věku je elektronická cesta přesto nereálná. "Budeme se proto snažit v krajích zřídit call centra, abychom těm starším lidem pomohli," řekl jihočeský hejtman.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, koronavirus, vláda, očkování, Jihočeský, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba: Centrální registr na očkování musí být spojen s kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.