Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zastupitelstvo zrušilo výbor pro IT. Členové se od října nesešli, předseda dostával desítky tisíc měsíčně

Zastupitelstvo města na dnešním jednání po dlouhé debatě zrušilo výbor pro veřejnou správu a IT. Návrh na zrušení předložil koaliční zastupitel Šimon Heller, podle kterého výbor dlouhodobě nefunguje a jen plat předsedy stojí město několik desítek tisíc měsíčně. Hellerův návrh byl po více než hodinové debatě schválen.

„Důvodem je, že výbor dlouhodobě nefunguje. Za poslední čtyři měsíce se nesešel ani jednou, a to ani distančně, i přesto, že to všechny ostatní komise a výbory dělají. Dalším důvodem je obecně velká nespokojenost v územních skupinách,“ uvedl předkladatel bodu Šimon Heller (Spol. pro Budějovice – Lidovci a TOP 09), který dodal, že nevidí problém v jednotlivých členech, ale ve fungování předsedy. Tím je pirátský zastupitel Josef Špak.

Výbor byl zřízen zastupitelstvem v prosinci 2018. Jeho úkolem má být shromažďování a projednávání podnětů od občanů, příprava jejich řešení nebo projednávání a předkládání návrhů a doporučení k rozvoji digitálních služeb a eGovernmentu v podmínkách měst. Předsedou byl původně za Piráty Lukáš Mareš, později ho ve funkci uvolněného předsedy vystřídal Josef Špak. 

Právě Piráti s Hellerovým tvrzením nesouhlasili. Podle nich je zrušení výboru účelovou záležitostí. Během jednání uvedli, že jde o trest, kvůli nedostatečné loajalitě ke koalici. „Pokud jde o argument úspory peněz, tak s tím souhlasím. Ale uvědomme si, že koalice má osm placených funkcí a opozice jen jednu, kterou byl předseda tohoto výboru," řekl Svatomír Mlčoch (Piráti).

Podle Hellera ale rozhodně nejde o žádný trest. „Čtyři měsíce tady nebyl svolán výbor, a vy tvrdíte, že za to mohou neaktivní členové výboru? Lidé se ptají, umřel Pepa Špak? Ne, on je tady mezi námi, ale čtyři měsíce nesvolal výbor. Pro mě je to urážka, chováte se arogantně k těm členům výboru, kteří chtějí pracovat, kteří nejsou zastupiteli a mají za to řádově odměnu asi 2 500 korun na rozdíl od předsedy, který má více než 60 tisíc,“ rozzlobil se Heller.

Samotný Špak k celé věci řekl jen to, že nebyl u vzniku výboru a neví, jaké dohody se se zřízením pojily. „Co z výboru vycházelo se dlouhou dobu nesetkávalo s úspěchem a možná to souviselo s tím, že někomu vadilo, že předseda výboru je z opozice a bránilo to tomu, že ty návrhy pokračovaly dál. Mrzí mě jen, že ten návrh není dopracován a byl jen předložen na stůl,“ komentoval Špak.

Petr Maroš (ODS) upozornil na to, že výbor fungoval téměř dva a půl roku a během té doby stál město nemalé peníze, a že jako strana budou chtít vědět „co si město za tyto finance koupilo“. „Bylo by fajn teď říct veřejnosti, kolik ta sranda stála, a co jsme si za ty veřejné peníze koupili. Podle mě to může být už celkem k milionu, pokud bereme i odměnu pro uvolněného předsedu a zjistíme, že jsme si nekoupili vůbec nic,“ doplnil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Po více než hodinové debatě zastupitelstvo odsouhlasilo výbor zrušit. Pro bylo 34 ze 44 přítomných zastupitelů. Agendu by teď po výboru měla přebrat komise, kterou jmenuje rada města, a ve které budou zástupci územních skupin ve městě. Pozice předsedy této komise by měla být neuvolněná a o jeho nominaci rozhodne rada města v nejbližších týdnech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zastupitelstvo, České Budějovice, město, Josef Špak, Šimon Heller, Česká pirátská strana, peníze, KDU-ČSL, TOP 09, Lukáš Mareš, Martin Kuba, Svatomír Mlčoch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslava Duřtová

Trochu genderově nevyvážené. Nepochybuji, že nakonec bude předsedou komise skutečně "on", přesto by ale poslední věta článku mohla být formulována takto: "Pozice předsedy nebo předsedkyně této komise by měla být neuvolněná a o jeho či její nominaci rozhodne rada města v nejbližších týdnech". Už jen podsunutá úvaha o tom, že by to mohla být "ona", může troškou přispět ke změně myšlení těch, co rozhodují. Podotýkám, že sama na funkci neaspiruji.

Úterý, 9. února 2021, 08:39Odpovědět

Zastupitelstvo zrušilo výbor pro IT. Členové se od října nesešli, předseda dostával desítky tisíc měsíčně  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.