Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prachatická opozice neuspěla s plánem, aby město odpustilo nájmy

Prachatická opozice dnes na jednání zastupitelstva neuspěla s návrhem, aby město letos odpustilo ve svých bytových i nebytových prostorách tři měsíční nájmy kvůli pandemii koronaviru. Zastupitel Robert Zeman (Pro Prachatice) řekl, že návrh měl lidem pomoci zmírnit dopady covidových opatření. Město by tím přišlo asi o 15 milionů. Návrh zástupců hnutí Pro Prachatice a KDU-ČSL ale neprošel. Podle starosty Martina Malého (Nezávislí) byl nesystémový.

Pro návrh hlasovali tři zastupitelé, tři byli proti, deset se zdrželo. Možnost neplatit by se dotkla 3000 lidí, město vlastní asi 1400 bytů.

"Nešlo nám o to rozdávat nebo utrácet, ale nechat část peněz z nájmů lidem a firmám v této složité době. Na konci roku bychom jako zpětnou vazbu zveřejnili, kdo tři nájmy neuplatil. Nikoho nelustrovat, dát možnost nezaplatit. Někdo by se svezl, většině by to mohlo pomoci," řekl Zeman.

Kdyby návrh prošel, město by muselo buď odložit investice do domů, nebo využít peníze z rezerv či úvěru, jak navrhla opozice. Prachatice mají rezervu 95,7 milionu Kč, řekl Malý. Podle Zemana nemá radnice povinné výdaje na bydlení, mohla je tak odložit.

"Všem nájemníkům bez rozdílu zda přišli o práci, nepřišli, lidem s vysokými platy i těm s minimálními dává možnost odpuštění nájmu. Tento způsob je nespravedlivý i vůči nájemníkům, kteří bydlí v jiném než nájemním městském bytě nebo podnikající v jiných než městských prostorách. S takovým návrhem nepřišli v dobách nejtužšího socialismu ani komunisté, od nichž by to člověk mohl očekávat," řekl Malý.

Loni na jaře a na podzim odpustila radnice kvůli koronaviru 50 procent nájmu podnikatelům z městských prostor.

Prachatice, kde žije téměř 11 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 272,1 milionu a výdaji 262,5 milionu korun. Kladné saldo činí 9,6 milionu, přebytek město použije na splátky úvěrů. Původně chtělo město investovat téměř 32 milionů, na střelnici v průmyslové zóně či opravy horské chaty Libín. Tento týden rozhodlo, že předělá také letní kino, za 60 milionů korun. Původní areál z roku 1963 Prachatice zbourají a vznikne nový, kde bude kapacita 350 míst k sezení a stejně velká na stání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Prachatice

Štítky ČR, správa, koronavirus, reality, Prachatice, Martin Malý, pandemie covidu-19, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatická opozice neuspěla s plánem, aby město odpustilo nájmy  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.