Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obchody zatím neotevřou. Respirátory budou povinné v MHD i obchodech

, aktualizováno 19. února 2021, 10:41

Uzavřené obchody v pondělí neotevřou. Důvodem je špatná pandemická situace v tuzemsku. Naopak od příštího týdne bude povinné nošení respirátorů FFP2 nebo nanoroušek na místech, kde je vyšší kumulace osob. Půjde například o obchody nebo MHD.

„Původní návrh týkající se otevření obchodů není průchozí. Naopak jsme se shodli na tom, že je potřeba udělat opravdu všechno pro to, abychom šíření nákazy zabránili. V pondělí bude vydáno opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů FFP2 nebo nanoroušek na místech, kde je vyšší kumulace osob,“ shrnul na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Za dostatečnou ochranu nebude podle ministra možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny a doma vyráběné roušky.

Obchody zatím neotevřou

Vicepremiér Karel Havlíček původně navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Ještě včera se mluvilo o tom, že by personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2. Podmínkou měl být také limit jedné osoby na 15 metrů čtverečních provozní plochy.

„Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky,“ napsal vicepremiér Karel Havlíček (ANO) na sociální sítě.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, obchod, respirátor, Karel Havlíček, Jan Blatný, ANO 2011, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchody zatím neotevřou. Respirátory budou povinné v MHD i obchodech  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.