Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bouřlivý závěr zastupitelstva. Konečný vyzval Lavičku k rezignaci kvůli penězům z dopravního podniku

Bouřlivý závěr mělo pondělní jednání zastupitelstva města České Budějovice. Bývalý náměstek primátora František Konečný (ANO) vyzval svého spolustraníka a zároveň nástupce na post náměstka pro dopravu Viktora Lavičku (ANO) k odstoupení ze všech funkcí. Důvodem měly být peníze, které Lavička pobíral od dopravního podniku poté, co nastoupil do funkce na městě. Podnik měl ale jako náměstek pro dopravu ve své gesci. Konečný to označil za fatální selhání.

„Mám dotaz na pana náměstka Lavičku. Chtěl jsem se zeptat, jestli je pravda, že v době, kdy už byl náměstek a měl v gesci dopravní podnik, že pobíral nějaké finance od dopravního podniku? Nezajímá mě, jestli to je pět nebo 50 tisíc. Pokud je to pravda, považuji to za fatální selhání a vyzývám ho k rezignaci na všechny volené i nevolené funkce, začal František Konečný na závěr zastupitelstva.

Na nařčení svého spolustraníka Konečného Viktor Lavička (ANO) ihned reagoval. „Já jsem odcházel z Dopravního podniku města České Budějovice narychlo. Ještě týden předtím jsem nevěděl, že budu v této pozici. Jako jediný jsem připravoval aplikaci, která je dneska plně funkční a byl jsem jediný člověk, který byl šéfem produktového týmu, který tuto aplikaci dělal. Pan ředitel mi nabídl, abych na ni dál pracoval a nabídl mi určitou částku za tuto práci. Dělal jsem to po své práci a ve svém volnu. Jakmile jsem tuto aplikaci dokončil, přestal jsem tuto částku pobírat,“ řekl Lavička. 

Uvedl, že částku pobíral na dohodu a za odvedenou práci. „Myslím si, že to je standardní. Pokud je to nějaké morální selhání, tak jsem připraven tuto částku, kterou jsem obdržel, dopravnímu podniku vrátit,“ uvedl Lavička s tím, že se nemá za co stydět. 

„Vrácení peněz je naprostý nesmysl“

Konečného vysvětlení Viktora Lavička neuspokojilo a uvedl, že je to „naprosto šílené“. „Že někdo vrátí peníze je naprostý nesmysl,“ uvedl Konečný, který byl náměstkem pro dopravu před Lavičkou.

Bouřlivou diskusi se snažil uklidnit primátor města Jiří Svoboda (ANO). Konečný ale dále požadoval, aby Lavička na všechny své funkce rezignoval. Někteří členové ANO s jeho názorem nesouhlasili. „Jestli mi přijde něco nedůstojné, tak je to načasování, se kterým náš kolega na pana Lavičku nastoupil. Já opravdu nepovažuji za nic morálně špatného na tom, že náměstek Lavička dokončí projekt, na který nikdo jiný kompetentní nebyl. Je mi líto tebe Františku, protože to načasování bylo nevhodné. Je to týden, co byly volby na oblastního předsedu a pan Lavička se stal předsedou oblastní organizace za hnutí ANO," komentoval Petr Stehlík (ANO).

Někteří zastupitelé na incident vůbec nechtěli reagovat. „Nechci dělat nějaká unáhlená rozhodnutí a gesta. Určitě si to nějakým způsobem vydiskutujeme a zaujmeme k tomu nějaké stanovisko. Ale nepředbíhal bych. Svět je složitější, není jen černobílý a dneska jsme tu už dlouho. Je to samozřejmě důležitý podnět, kterým se můžeme zabývat jindy dál,“ řekl Viktor Vojtko (STAN).

Komentář si po konci jednání neodpustil také jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Na Twitter napsal, že „to bude to vícezdrojové financování“.

Měl by podle vás Viktor Lavička rezignovat?

Celkem hlasovalo371 čtenářů

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Viktor Lavička, František Konečný, zastupitelstvo, dopravní podnik, Dopravní podnik hl. m. Prahy, ANO 2011, peníze, doprava, České Budějovice, Martin Kuba, Petr Stehlík, Jiří Svoboda, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milánek Miele

A co ta aplikace? funguje? Má pro DP přínos? ANO? :) tak to bych náměstkovi dal ještě odměnu ne ;o)

Středa, 24. března 2021, 20:06Odpovědět

Adolf Novotný

Svatá pravda . Lavička je a vždy byl ve svém volnu VELKÝ pracant,většinou až do rána...

Úterý, 23. března 2021, 17:35Odpovědět

Miroslav Kroslak

Pokud je podání informace p. Lavičky pravdivá, tak nevidím jediný důvod pro odvolání. Ptám se." To jsme už tak zdegenerovali, že budeme lidi trestat za práci,"? Podívejte se do vyšších pater volených zástupců. Kolik poslanců, senátorů , evroposlanců pobírá různé dividendy za " práci" v různých dozorčích radách, v představenstvech firem a vše je OK. Rozdíl je snad jen v tom, že tito nadlidi nedělají práci ,za kterou berou nemalé peníze pořádně, řekl bych, že nedělají vůbec. Čistě náhodou mne napadl europoslanec Jiří Pospíšil. Co ten všechno nestihne???

Úterý, 23. března 2021, 13:00Odpovědět

Dadulka Nováčková

Kdo pana Lavičku zná tak ví, že je to velký pracant, zejména ve svém volném čase....

Úterý, 23. března 2021, 08:37Odpovědět

Bouřlivý závěr zastupitelstva. Konečný vyzval Lavičku k rezignaci kvůli penězům z dopravního podniku  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.