Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraje potřebují pro jednání stabilního ministra zdravotnictví, komentuje odstoupení Arenbergera Martin Kuba

Kraje podle předsedy jejich asociace Martina Kuby (ODS) potřebují stabilního ministra zdravotnictví, který se orientuje v problematice resortu. Časté změny zpomalují koncepční jednání resortu s kraji. Kuba to dnes řekl v reakci na odstoupení ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Za dobu pandemie koronaviru je to čtvrtá výměna v čele ministerstva. Kuba dnes prohlásil, že časté výměny ministrů zdravotnictví nesvědčí o propracovaném výběru kandidátů a dál zhorší důvěru veřejnosti v politiky.

"Potřebujeme jako partnera ministra, který bude delší dobu ve své funkci, a podrobně bude znát problematiku. Například nyní je pro nás aktuální rychlé řešení programu REACT-EU. A pokud se mění ministři, logicky vždy nějakou dobu trvá, než se nově příchozí se všemi záležitostmi seznámí, čímž vzniká časová prodleva," uvedl Kuba.

Česko může získat z evropského programu REACT-EU na posílení zdravotnictví a snížení dopadů koronaviru 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Kuba považuje za nepříjemné měnit ministra zdravotnictví tak často právě během pandemie covidu-19. "Nesvědčí to ani o vhodném a propracovaném výběru kandidátů. Navíc to zůstává silně v rozporu s tvrzením premiéra Andreje Babiše, který vždy hovořil o tom, že chce zemi řídit koncepčně jako firmu," uvedl jihočeský hejtman.

Arenberger stál v čele resortu 48 dní. V posledních týdnech je terčem kritiky kvůli informacím kolem jeho majetkového přiznání. Začátkem května TV Seznam a web Seznam Zprávy upozornily, že v majetkových přiznáních, která musel odevzdávat jako člen vedení vinohradské nemocnice, neuváděl příjmy za klinické studie nových léků, které prováděl na své soukromé klinice. Pochybnosti vyvolává i to, že studie provádí jako živnostník poskytující kosmetické služby. Podle Babiše se ministr rozhodl odstoupit kvůli tlaku na rodinu.

„To, co jsem zažil poslední týden, připomínalo mediální lynč. Média vytahovala různé kauzy, které se ukázaly jako nepravdivé. Nikdo se za ně neomluvil. Zažil jsem chvíle, kdy novináři publikovali nepravdy a manipulovali s informacemi, aby se hodili do jejich rámce. Za opravdu nepřijatelné považuji, když se novináři různými triky snaží dostat do nemocnice nebo na kliniku. Ten novinář, který si hrál na pacienta, zabral někomu místo. Vždycky jsem byl vstřícný k novinářům, tohle je ale za hranou. Není také nutné, aby moje rodina byla vystavována tomuto stupňujícímu se tlaku. Proto jsem se po důkladném zvážení rozhodl, že rezignuji,“ shrnul na dnešní tiskové konferenci Arenberger. S tímto krokem seznámil Andreje Babiše dnes ráno.

Arenbergera by mohl nahradit Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví do loňského září. Po něm vedli resort Roman Prymula, Jan Blatný a právě Arenberger.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, koronavirus, vláda, Arenberger, kraje, ministr zdravotnictví, Martin Kuba, Kuba, Petr Arenberger, pandemie covidu-19, ODS, ANO 2011, Andrej Babiš, Česko, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje potřebují pro jednání stabilního ministra zdravotnictví, komentuje odstoupení Arenbergera Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.