Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Některé strany na jihu Čech stále nemají lídry pro podzimní volby. Podívejte se, kdo je již potvrzen

Některé politické subjekty na jihu Čech ještě stále nemají definitivně potvrzeného lídra pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Týká se to třeba i hnutí ANO. Na jihu Čech by jeho kandidátní listinu měl vést současný ministr Karel Havlíček, ale jeho jméno musí ještě schválit celostátní vedení.

ANO, SPD i Přísaha představí lídry v červenci

"Čekáme na rozhodnutí centrály, jestli náš návrh projde," řekl za vedení jihočeského ANO českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Další parlamentní strana SPD také ještě lídry vybírá. "Představíme je zřejmě za všechny kraje 15. července a spolu s tím představíme i program a kampaň," uvedla mluvčí strany Barbora Zeťová. Kandidáty v regionu nevybralo ještě ani hnutí Přísaha Roberta Šlachty. "Jména oznámíme ve druhé polovině července," řekla mluvčí hnutí Karolína Skrčená.

Sněmovní volby by podle agentury Median nyní vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Následovali by Piráti se STAN a Spolu. ANO se dostalo na pozici lídra po čtyřech měsících.

Koalice SPOLU, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, už kandidátní listinu sestavila. Na prvním místě figuruje prachatický poslanec za ODS Jan Bauer. Za ním je na druhém místě další současný poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Třetí pozici pak obsadil předseda představenstva českobudějovické Teplárny Václav Král (ODS) a čtvrtý je náměstek jihočeského radního Pavel Klíma (TOP 09).

Na poslance vsadila také koalice Pirátů a STAN. Jejich kandidátní listinu povede zákonodárce Lukáš Kolářík (Piráti). Za ním bude náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko (STAN) a na třetím místě je zastupitel Jihočeského kraje Josef Soumar.

Také ČSSD věří poslanci a jako lídra si strana vybrala Ondřeje Veselého, který je místopředsedou sociálních demokratů. KSČM zvolila do čela kandidátní listiny Alenu Nohavovou. Lídrem společné kandidátní listiny Trikolóry, Soukromníků a Svobodných se na jihu Čech stal právník Libor Vondráček.

Jihočeský kraj má ve Sněmovně 13 poslanců. Z posledních voleb v roce 2017 vzešlo pět zástupců za ANO, dva za ODS a po jednom pak ČSSD, TOP 09, SPD, KSČM, Piráti a KDU-ČSL.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, Jihočeský, Česko, ANO 2011, kandidátní listina, Karel Havlíček, Česká pirátská strana, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondra Šanda

Proč v tom přehledu chybí Zelení?

Středa, 7. července 2021, 16:27Odpovědět

Některé strany na jihu Čech stále nemají lídry pro podzimní volby. Podívejte se, kdo je již potvrzen  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.