Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poslanec Vojtko končí jako uvolněný náměstek. Hejtman Kuba kritizuje jeho nástupce

Tvrdá kritika se dnes snesla na vedení českobudějovické radnice, kde došlo k několika změnám. Poslanec Viktor Vojtko (STAN) se rozhodl vzdát postu neuvolněného náměstka kvůli povinnostem ve Sněmovně. Nahradí ho Tomáš Chovanec (Občané pro Budějovice). Nový náměstek bude mít na starosti sociální oblast a školství. Hejtman Martin Kuba (ODS) při jednání zastupitelů řekl, že Chovanec nesnáší sportovce. Ten to odmítá.

Změny ve vedení radnice řešili zastupitelé hned na začátku dnešního jednání. Diskuse byla dlouhá a vládnoucí koalice při ní čelila ostré kritice ze strany opozice. 

Viktor Vojtko na úvod vysvětlil důvody, proč se rozhodl odstoupit z postu uvolněného náměstka. Podle svých slov je jich více. Kromě jiného se Vojtko stal místopředsedou poslaneckého klubu STAN a kvůli dalším povinnostem ve Sněmovně ho čeká řada zahraničních cest. „Tyto důvody mi zabraňují fungovat v pozici náměsta pro sociální věci a školství, kde je té agendy hodně,“ uvedl. 

Vojtko se tak stal neuvolněným radním, který bude mít na starosti cestovní ruch a IT. Schůze radních by měl stíhat. Již dříve poslanec avizoval, že se vzdá některých gescí na radnici, pokud nebude práci zvládat. 

„Hlásíte se do funkcí, o nichž nemáte představu. Před měsícem a půl jste nám tady říkal, že to zvládnete. To, co tady teď popisujete, jsou věci, s kterými jste ale musel počítat,“ reagoval opoziční zastupitel a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Náměstek se chce věnovat bytové situaci i školství

K němu se přidala opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti). „Pana zastupitele Vojtka jsme varovali, že je funkce náročná a není slučitelná s postem náměstka. Mrzí mě, že se to řeší se zpožděním,“ řekla. Část opozičních zastupitelů ale Vojtkovi poděkovala za jeho odvedenou práci. 

Opozice se pak pustila i do Vojtkova nástupce. Tím se stal dosavadní radní Tomáš Chovanec. Ten spojil profesní život právě se sociální oblastí, už při studiích začal pracovat v neziskové organizaci Centrum pro komunitní práci. Této oblasti se věnoval i v minulých letech, kdy se navíc angažoval také v oblasti školství. Kromě jiného byl v sociální komisi, je členem dozorčí rady Správy domů a od roku 2018 působil jako radní. 

Zleva: Poslanec a budějovický radní Viktor Vojtko (STAN) a náměstek primátora Tomáš Chovanec (Občané pro Budějovice). Zdroj: c-budejovice.cz

Jihočeskému hejtmanovi ale vadí něco jiného. „Jestli tady někdo nesnáší sportovce a dává to najevo, tak je to kolega Chovanec. Jestli tady někdo háže klacky pod nohy sportovcům, tak je to kolega Chovanec. Je to legitimní postoj, ale taky je to postoj koalice. Dáváte najevo, jakou důležitost pro vás sport má,“ řekl Kuba. 

Sám Tomáš Chovanec se pak představil a mimo jiné upozornil, že jeho celoživotním závazkem je sociální oblast. Řekl například, že se chce věnovat bytové situaci či užší spolupráci s odborem školství, který přišel o svého vedoucího. Velké projekty zmiňovat nechtěl s ohledem na blížící se konec volebního období.

Ve sportu nechystám revoluci, řekl Chovanec

Chovanec zároveň reagoval na kritiku ze strany hejtmana. „Zajímalo by mě, na základě čeho pan hejtman k tomuto názoru dospěl. Já aktivní sportovec nejsem, ale své děti ke sportu vedu. Možná by bylo dobré se mě zeptat, proč jsem v některých případech hlasoval tak, jak jsem hlasoval,“ vzkázal a přidal, že v oblasti sportu nechystá revoluci, a zároveň se proti němu nebude vyhraňovat. Osočení ho mrzelo. 

Podle Kuby by ale Chovanec neměl mít na starosti sport. Lidé v této oblasti podle něj znají jeho postoj. Chovanec mu odpověděl, že si rád poslechne, o koho jde. S dotyčnými si podle svých slov rád promluví. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky české budějovice, náměstek, vojtko, chovanec, zastupitelstvo, Tomáš Chovanec, Viktor Vojtko, Martin Kuba, školství, Starostové a nezávislí, radnice, ODS, Občané pro Budějovice, sport, Zuzana Kudláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanec Vojtko končí jako uvolněný náměstek. Hejtman Kuba kritizuje jeho nástupce  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.