Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Majitel firmy JihoTech Miroslav Joch prozrazuje, proč se rozhodl kandidovat v komunálních volbách

PR článek

Majitel strojírenské firmy prodávající své výrobky po celé Evropě a USA se rozhodl kandidovat v komunálních volbách. Říká: „Pokud Vás něco štve, nejde jen sedět a tiše si stěžovat, pokud Vás něco štve je třeba se pokusit věci aktivně změnit.“ České Budějovice a veřejný život a služby města občanům mu nejsou lhostejné, proto se rozhodl ucházet o podporu občanů v komunálních volbách.

O Vás víme, pane Jochu, že jste sociální demokrat, působil jste v letech 2010-2014 jako první náměstek primátora pro finance a majetek, jste ženatý, máte dvě děti a jste úspěšný podnikatel v oblasti strojírenství. Zeptám se proto přímo, proč znovu kandidujete jako lídr ČSSD?
Mě politika nikdy neživila, já nejsem profesí politik. Firma, kterou jsem založil v roce 2003 a která se stále rozrůstá, dnes dohromady zaměstnává 170 lidí a musím to „zaklepat“ na železo, víte, zakázek je dost, takže z nudy ani jako budoucí zdroj příjmů jsem svou kandidaturu do podzimních obecních voleb nepřijal.  Ale vážně, je to vlastně jednoduché, mně prostě není jedno, co se s naším městem děje, nebo spíš v uplynulých čtyřech letech neděje. Myslím, že poslední čtyři roky byl pro naše město a jeho občany ze strany současného vedení radnice promarněný čas.

Můžete to nějak konkretizovat?  
Jsou to čtyři roky, paní redaktorko, kdy sociální demokracie opustila radnici. Když jsme tehdy s Petrem Podholou, bývalým náměstkem, společně zamykali jeho kancelář a odnášeli krabice, tak ve městě po nás zůstala naše konkrétní práce, práce sociální demokracie. Nové školky, investice do základních škol, do domovů pro seniory. No, a za současným vedením zůstanou jen ty prázdné krabice. Jako sociální demokraté jsme se prostě starali o majetek našeho města, chodníky, silnice, veřejné osvětlení, úklid a pak, paní redaktorko, mluvíme o době, kdy se mimochodem ještě například vyvážely popelnice. Ta doba je dávno pryč.

Tak ty se dnes také vyvážejí.
No, někdy se vyvezou, a zdůrazňuji to slovo někdy. Stačí se projít po městě, slovem pořádek bych to určitě nenazval. Radnice teď neumí pořádně zamést ani chodníky na sídlištích, o náměstí a Lanovce nemluvě, ale zato bude utrácet, přesněji rozhazovat, aby se město stalo evropským městem kultury. Je to až směšné, ale z pohledu peněz, které to každého z nás bude stát, to je dost smutná realita.

Vy byste tedy nechtěl, aby se České Budějovice staly městem kultury?
Ale proč ne, paní redaktorko, ale ne jenom na papíře a rozhodně ne tak, jak si to představuje dnešní radnice. Tedy tím, že z okna vyhodím peníze za pár okázalých mega akcí, které v končeném důsledku nikomu, až na těch pár firem, které tu pouťovou atrakci budou realizovat, nepomohou. Kultura začíná třeba tím, že nebudu žít v odpadcích.

Takže Budějovice žijí v odpadcích?
Zajeďte na sídliště Máj, Vltavu, Šumavu, projděte se po Lanovce. Já si takhle uklizené město nepředstavuju. V tom se s dnešním vedením radnice určitě myšlenkově rozcházím. A rozhodně ne pouze v tom.

Takže vaším tématem bude úklid města?
Jedním z témat. Třeba teď spoluvládne na radnici hnutí, které má v názvu Čisté Budějovice, ale pro uklizené město neudělalo za čtyři roky vůbec nic. Číslicí vyjádřeno, jedna velká nula. Přitom nejen úklid, ale problematiku komunálních odpadů a nakládání s nimi budeme muset řešit. To je realita. Teď funguje, spíš tedy vlastně ani pořádně nefunguje, klasický svoz. A následné skládkování, které ale už brzo skončí. Otázkou je využitelnost těchto odpadů v budoucnu, ať už v rámci efektivnější recyklace nebo energetického využití.

Vy tedy navrhujete konkrétně co?
Náš konkrétní program pro tuto oblast představím za dva měsíce. Ale mohu říct, že cílem je ulehčit peněženkám Budějčáků. Zavazujeme se v něm, že všichni důchodci budou mít svoz zdarma a ostatní občané pak budou platit 500 Kč za rok.  Velký důraz bude kladen na separaci, tedy třídění odpadu. Víc nyní neprozradím, počkejte si dva měsíce. Teď se čekalo čtyři roky a z radnice nic rozumného nevypadlo. Tak ty dva měsíce určitě vydržíte.

A kromě úklidu, který prozradíte za dva měsíce?
Já se nechci nikoho dotknout, ale kdo mě zná, tak ví, že si neberu servítky. Řeknu to otevřeně. Vždy jsem si myslel, že nás v oblasti dopravy nic horšího, než byla bývalá kolegyně náměstkyně Ing. Popelová z hnutí HOPB pana současného 1. náměstka Thomy, prostě potkat nemůže. Slovy klasika, a ono jo.

Tak to s vaším programem moc nesouvisí, prosím, vaše programové priority v dopravě…
Jsem v radě kraje, takže to nemám z druhé ruky. Oni projektují silnici tam, kde ji prostě nejde postavit. A je to kraj, který musí městu ten projekt „na férovku“ vzít, celý ho přepracovat a začít to dělat sám. Například podjezd pod nádražím, most z Litvínovic do Rožnova okolo papíren, propojení Suchého Vrbného na Rudolfovskou resp. Okružní ulici tisíckrát diskutovaný „Krček“.

A ten program, pane Jochu?
Takže náš program, zaprvé, rozhodně to nedělat jako oni. Zadruhé, udělat všechno pro to, aby oni už to nemohli dělat. Zatřetí, zrušit všechny „voloviny a blbosti“, které tahle radnice třeba v dopravě zavedla, nebo chce zavést. Konkrétně: plánované snížení počtu parkovacích míst na náměstí, aniž by kdokoli z radnice řekl, kde zaparkujeme – my nic rušit nebudeme; plánované zneprůjezdňování ulic v centru, a s tím související kolabující doprava Na Sadech – pro to ruku nezvedneme. Přijde nám zvláštní například, když koukáme na všudypřítomné a většinu času nevyužité koloběžky, o které zakopnete na chodníku, a přitom lidi ze sídliště „Vltava“ nemají ani kde zaparkovat. Na sídlišti Vltava z důvodu nárůstu výstavby dalších obchodních center, kdy zaměstnanci těchto center nemohou využívat zákaznická parkoviště, zabírají místa pro obyvatele sídliště Vltava je pro nás nepřípustné. Princip parkování a řízení dopravy, tak jak ho nyní prosazuje současná koalice na radnici, takový my prosazovat tedy nebudeme.

Vezměte si například téma posledních týdnů - zdražení jízdného v MHD pro důchodce. V době přicházející krize, v době, kdy chleba stojí 50 korun, jsme připraveni okamžitě zrušit placení jízdného pro důchodce, chceme vrátit jízdné pro děti do 14 let věku také zdarma, nechci, aby to vyznívalo jako předvolební populismus sociální demokracie. Sociální demokracie je strana, která má stoletou tradici a podporoval ji i Tomáš Garrigue Masaryk.

Jsme tu, abychom obyčejným lidem ve složitých životních situacích a složitých dobách pomáhali.


Objednatel – zhotovitel - ing. Miroslav Joch MBA- firma JihoTech spol.s r. o.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky JihoTech, Miroslav Joch, volby, komunální volby, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, radnice, sociální demokracie, České Budějovice, doprava, USA, Evropa, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel firmy JihoTech Miroslav Joch prozrazuje, proč se rozhodl kandidovat v komunálních volbách  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.