Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Českobudějovický magistrát zaregistroval pro komunální volby 11 subjektů

Českobudějovický magistrát zaregistroval pro podzimní komunální volby ve městě 11 politických subjektů. Je to o tři méně než před čtyřmi roky. Kandidátní listinu podalo 12 subjektů. Kandidátku České strany národně sociální registrační úřad odmítl. Z údajů na úřední desce vyplývá, že na této kandidátní listině nebyli žádní kandidáti.

ANO povede do voleb současný primátor Jiří Svoboda. Lídrem Hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) bude náměstek primátora Juraj Thoma. Jedničkou Pirátů je opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková a STAN bude mít na prvním místě krajského zastupitele Jiřího Fencla. KSČM povede bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny a někdejší předseda komunistů Vojtěch Filip. Lídrem ODS se stala děkanka ekonomické fakulty Jihočeské univerzity a městská zastupitelka Dagmar Škodová Parmová. Společnou kandidátku KDU-ČSL a TOP 09 povede současný náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Komunální volby se letos uskuteční 23. a 24. září. Před čtyřmi lety zvítězilo v Českých Budějovicích ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři má KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici po volbách vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla tato koalice původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Jihočeský, magistrát, Budějce, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Starostové a nezávislí, KSČM, ODS, TOP 09, Juraj Thoma, Jiří Svoboda, Zuzana Kudláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický magistrát zaregistroval pro komunální volby 11 subjektů  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.