Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Budějce by mohla poprvé v historii vést i žena

Od roku 2014 stojí v čele Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO). Post primátora bude obhajovat i v nadcházejících komunálních volbách. Vůbec poprvé by ale krajské město mohla vést žena. Mezi kandidáty je majitel strojírenské firmy, zdravotní sestra, děkanka ekonomické fakulty nebo sportovní manažer.

O post českobudějovického primátora bude za hnutí ANO usilovat Jiří Svoboda, za stranu Budějce srdcem a rozumem IT vývojář Jan Leština, za ČSSD a Nezávislé osobnosti Miroslav Joch, Společně pro Budějovice, což je společná kandidátka TOP 09 a KDU-ČSL, povede do voleb advokát a náměstek primátora Tomáš Bouzek, kandidátem za KSČM je Vojtěch Filip. První náměstek Juraj Thoma je kandidátem za hnutí Občané pro Budějovice, za Starosty a Nezávislé je to krajský zastupitel a sportovní manažer Jiří Fencl.

V letošních komunálních volbách budou o primátorský post usilovat také čtyři ženy. Za ODS je to děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Škodová Parmová, za Piráty zastupitelka Zuzana Kudláčková, ekonomka Marie Paukejová je kandidátkou za Českobudějovičtí Rozumně Naštvaní a kandidátkou za SPD je zdravotní sestra Monika Kroutilová.

V čele Českých Budějovic přitom žena ještě nikdy nebyla. Od roku 1990 se na postu vystřídalo pět mužů. Kromě současného primátora Jiřího Svobody nebo jeho prvního náměstka Juraje Thomy, to byl Jaromír Talíř (KDU-ČSL), Miroslav Beneš (ODS) nebo Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Kdo by měl být dalším primátorem / primátorkou?

Celkem hlasovalo3774 čtenářů

Před čtyřmi lety zvítězilo v Českých Budějovicích ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky anketa, primátor, primátorka, České Budějovice, volby, zastupitel, kandidát, jednička, kandidátka, názor, komunální, 2022, výzkum, ANO 2011, Jiří Svoboda, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KDU-ČSL, Občané pro Budějovice, ODS, TOP 09, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Budějce by mohla poprvé v historii vést i žena  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.