Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Kam by měly v následujících čtyřech letech směřovat České Budějovice?

Už za několik dní nás čekají komunální volby, ve kterých budou obyvatelé Českých Budějovic volit nové vedení města. Ještě předtím jsme se ale zeptali aktuálních zástupců koalice a opozice, kam by podle nich měly Budějovice v následujících čtyřech letech směřovat.

Otázka: Jakým směrem by se měly České Budějovice v následujících čtyřech letech ubírat? Co bude pro město nejdůležitějším krokem? Co by se během následujících čtyř let mělo změnit?


Petr Maroš (ODS)

Změnit se musí téměř všechno. Pasivita politiků současné městské koalice ANO+HOPB+STAN+KDU a TOP09 byla až neuvěřitelná! Proto je nutné hned po volbách dělat věci jinak a začít u sebe. Politici si své platy musí stejně jako každý jiný tvrdě odpracovat a ne vysedět. Stárne nám populace, proto je nutné zvyšovat kapacitu seniorských domů i terénní sociální péče. Kapacitu musíme zvýšit i u sportovních zařízení, abychom městské děti zvedli od počítačů. Musíme stavět nové dostupné byty, aby bydlení v Budějovicích bylo pro lidi atraktivní. Je třeba vytvářet nové volnočasové aktivity, ať je naše krásné město dostatečně zajímavé pro Budějčáky i turisty, kteří tu utrácí své peníze. 'A více než nutné je konečně vyřešit tristní dopravní situaci ve městě výstavbou nových komunikací. Chceme dále modernizovat školy a školky, vzdělání našich dětí je základ. V částech města jako jsou Rožnov, Třebotovice nebo Kaliště je zásadní dokončit základní infrastrukturu.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Chceme, aby naše město fungovalo, bylo čisté, upravené a byla radost tu společně žít. Naší prioritou pro následující období je dokončení výstavby 300 dostupných městských bytů. Pracujeme na projektové dokumentaci dle vítězného návrhu budějckých architektů. V době raketového zdražování energií garantujeme nízké ceny tepla domácností napojených na Teplárnu. Na sídlištích zavedeme noční parkovací zóny, aby bylo kde večer zaparkovat. Dohlédneme na úklidové služby, aby bylo město čisté a popelnice pravidelně vyvážené. Město má sloužit lidem, ne autům. Navážeme na zklidnění dopravy v centru, zrušíme kruháč na náměstí a nebudeme zatahovat další dopravu do klidových zón. Držme si v tom společně palce.

Petr Braný (KSČM)

Směr je jasný, všichni naši občané si zaslouží bezpečné město, kde mohou pracovat, dál se rozvíjet, ale i odpočívat. Nechceme pouze město s nálepkou pro turisty, že je zde klid a pohoda. Vedení města stále neřeší mnoho základních věcí potřebných pro běžný život. Za KSČM prosazujeme v mnohem širší míře zapojit občany do ovlivňování aktivit města, a to jak u investičních záměrů, tak i podpory volnočasových aktivit a k tomu využít zejména územní komise s výraznějšími pravomocemi. Stále jsou zde nedostatky, které je potřeba vyřešit. Jedná se například o dopravní infrastrukturu. Zlevněním městské dopravy pro místní občany by došlo k vyřešení zaplněného města nadměrným používáním osobních aut, stejně tak by pomohlo vybudování záchytných parkovišť. Také je důležité zastropovat ceny tepla. Žižkova kasárna by bylo ideální využít pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, místo toho, aby dál jenom chátrala.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Chceme především kvalitativní rozvoj města, nikoliv růst kvantitativní. Chceme město všestranné a pestré s využitím jeho skutečného potenciálu bez předražených či zbytných investic. Z praktického hlediska bude potřeba zajistit, aby se město a jeho společnosti vyrovnaly se zvýšením nákladů na energie. Je třeba dokončit nový územní plán, bez něj se prakticky nehneme z místa. Dále je bezpodmínečně nutné rozšířit bytový fond a zajistit, že město bude mít konečně smysluplnou bytovou politiku. Zavedeme kanalizaci tam, kde chybí. Otevřeme radnici a budeme více informovat občany, například obnovením radničních novin. Samozřejmě je třeba pokračovat už v rozjetých projektech, především v dopravě a kultuře.

Jan Mádl (Čisté Budějovice, STAN)

Na to není úplně jednoduchá odpověď. Na jednu stranu Budějčáci nechtějí, aby se cokoliv měnilo a na druhou stranu cítíme, že je potřeba změnit v některých věcech zažité stereotypy. Já bych si přál, aby se podařilo dotáhnout projekty, které se za uplynulé 4 roky podařilo nastartovat. Ať už je to projekt Město a voda, městské byty ve Čtyřech dvorech, příprava revitalizace Senovážného náměstí, rekonstrukce KD Slavie, kandidatura na EHMK2028 nebo taky zklidnění dopravy v historickém centru. Domnívám se, že více lidí si postupně najde cestu ke sdílené dopravě (kola, koloběžky, auta) jako je tomu všude jinde po světě.

Juraj Thoma (HOPB)

Každý si můžeme vysnít velké změny za 4 roky, ale realita je taková, že ty skutečně zásadní proměny probíhají déle. Kdo tvrdí opak, slibuje nemožné. Kromě relativně rychlých drobných změn, jsme se proto v uplynulém volebním nastartovali řadu dlouhodobých projektů, které po svém dokončení zásadně promění tvář města. To je třeba studie Město a voda na oživení břehů řek, rekonstrukce Slavie a Domu umění, které nastartují rozvoj kulturních a kreativních odvětví, bytový dům 4 Dvory, který se má stát vzorem městské bytové výstavby, projekt ekologizace městské teplárny, který posílí energetickou soběstačnost města, nebo třeba nový územní plán, který určí podobu města na další desítky let, umožní novou výstavbu a zároveň ochrání zeleň a kvalitu veřejného prostoru i v okrajových částech města. Toto je nově nastolený směr, kterého se chceme držet. Aby byly Budějovice moderním a úspěšným městem, kde chcete založit rodinu, pracovat a podnikat.


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Jiří Svoboda (ANO) na dotaz redakce neodpověděl. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky politická korida, politika, zastupitelé, České Budějovice, radnice, doprava, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, projekt, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Starostové a nezávislí, TOP 09, ODS, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Kam by měly v následujících čtyřech letech směřovat České Budějovice?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.