Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Jihočeši rozhodli. Nejpřesvědčivější vítězství v kraji slaví hnutí Strakonická veřejnost

Letošní komunální volby jsou rozhodnuty a jednotlivá politická uskupení již znají míru podpory obyvatel jihočeských měst a obcí. Nejmarkantnější vítězství zaznamenalo hnutí Strakonická veřejnost, které zvítězilo s více než šedesáti procenty. Silnou pozici ve dvou okresních městech potvrdilo také hnutí ANO 2011. Naopak velký propad například zaznamenala ČSSD v Jindřichově Hradci, která letos nezískala ani tři procenta hlasů.

Jednoznačně nejpřesvědčivější vítězství na jihu Čech zaznamenalo hnutí Strakonická veřejnost. Získalo 61,1 procent hlasů, což znamená, že ve strakonickém zastupitelstvu mu bude v nadcházejícím volebním období patřit 14 z celkových 21 křesel. Potvrdilo tak svou dominanci z minulých voleb, kdy také získalo nadpoloviční většinu všech hlasů.

„Jsem naprosto spokojený, je to pro nás senzační výsledek. Myslím, že se zúročila práce, kterou pro obyvatele Strakonic děláme a lidé potvrdili, že jsou s námi spokojení a že za námi stojí,“ reagoval v sobotu večer bezporstředně po ukončení sčítání hlasů lídr hnutí Strakonická veřejnost a zároveň dosavadní starosta Strakonic Břetislav Hrdlička. Podle jeho slov jsou nyní připraveni na jednání a případnou spolupráci s dalšími stranami, které se do zastupitelstva dostaly.

Strakonické hnutí bylo v jasném vedení prakticky od samého počátku sčítání hlasů. Například již hodinu po uzavření volebních místností mělo okolo šedesáti procent sečtených hlasů. Hned v závěsu se pak po celou dobu sčítání držela dvě uskupení – koalice Spolu pro Strakonice a Jihočeši 2012. Nakonec se celkově druzí Spolu pro Strakonice dostali nad hranici dvaceti procent, což jim zajistilo celkem čtyři křesla ve strakonickém zastupitelstvu. Třetí Jihočeši 2012 berou mandáty tři. Žádná další strana se však nad pětiprocentní hranici nedostala. Celková volební účast ve Strakonicích byla okolo 40 procent.

Propad sociální demokracie a silné ANO

V ostatních okresních městech byla situace o poznání dramatičtější. Například v Jindřichově Hradci dělilo první dvě místa pouhých 1,2 procenta. Nakonec zde zvítězilo hnutí ANO 2011 v čele s Magdou Blížilovou a získalo tak pět mandátů v sedmadvacetičlenném jindřichohradeckém zastupitelstvu. Na druhém místě skončilo uskupení Nezávislí Pro Hradec a patří jim rovněž pět mandátů. Oproti tomu ČSSD, která před čtyřmi lety slavila v Jindřichově Hradci vítězství, se letos zcela propadla a nedostala se zdaleka ani k pětiprocentní hranici.

Silnou pozici hnutí ANO potvrdil i volební výsledek v Písku. Tam hnutí zvítězilo nad koalicí Písek Srdcem a Rozumem, a to jasným rozdílem přes deset procent, když získalo 23,4 procent hlasů. To pro ANO znamená zisk sedmi mandátů v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu, koalice bere křesla čtyři. Mírný propad naopak zaznamenalo uskupení PRO Písek, které neobhájilo své poslední vítězství a propadlo se na třetí místo s celkovým ziskem 12,2 procent hlasů a tří mandátů.

Prachaticích potvrdili roli favoritů Nezávislí, kteří zvítězili se ziskem téměř osmadvacet procent hlasů a obhájili tak svých osm mandátů z minulého volebního období. Na druhém místě poté skončila ODS s podporou TOP 09 a nezávislých kandidátů. Ti berou mandátů pět a o jeden si oproti předchozím volbám polepšují. Se 13 procenty se na třetím místě umístilo hnutí Živé Prachatice, které tím obhájilo své tři mandáty.

Hnutí Tábor 2020 posílilo o tři mandáty

Polepšilo si také táborské hnutí Tábor 2020 v čele s dosavadním starostou Štěpánem Pavlíkem, které nejen že obhájilo roli favorita, ale oproti minulému volebnímu období si také polepší o celé tři mandáty. Nyní bude mít v táborském zastupitelstvu devět zástupců. To je ale jen od jeden mandát více, než konkurenční hnutí ANO, které získalo přes 25 procent hlasů a osm zastupitelských křesel. Na třetím místě se v Táboře umístilo uskupení Společně pro Tábor se ziskem 14,5 procent a čtyř mandátů.

Volební účast v na jihu Čech byla podle dat Krajského úřadu po uzavření volebních místností zhruba 55 procent, což v porovnání s ostatními kraji patří k vyšším průměrům. Nejvíce lidí přitom přišlo k volebním urnám v menších městech a obcích, někde to bylo až 60 procent. Ve větších městech byl naopak zájem menší, v některých případech volilo jen okolo 30 procent občanů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna.cz

Štítky volby 2022, komunální, politika, strana, hnutí, okres, město, Jihočeský kraj, Strakonice, ANO 2011, Jindřichův Hradec, ČSSD, křeslo, funkční období, Česko, koalice, Písek, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Jihočeši rozhodli. Nejpřesvědčivější vítězství v kraji slaví hnutí Strakonická veřejnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.