Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: ODS se domluvila na společném postupu s TOP 09 a KDU-ČSL

, aktualizováno 25. září 2022, 18:56

V Českých Budějovicích pokračují povolební vyjednávání. Jejich režisérem je vítězná ODS. Ta se dnes domluvila s uskupením Společno pro Budějovice (TOP 09 a KDU-ČSL), že další jednání budou absolvovat společně . Informaci potvrdil jak hejtman Martin Kuba, tak lídr Společně pro Budějovice Tomáš Bouzek. Strany mají dohromady 19 mandátů, budou tedy muset vyjednávat s dalšími subjekty.

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS. S necelými třiceti procenty hlasů si strana v zastupitelstvu zajistila 16 mandátů. Druhé skončilo ANO a za ním hnutí Občané pro Budějovice. Pětiprocentní hranici hlasů získali také Piráti a...

 

Lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová dnes odpoledne uvedla, že zatím došlo na "první oťukávání". „Zajímalo nás, co je důležité pro případné partnery. V pracovním týdnu budeme jednat dál. Nevylučujeme žádnou kombinaci," řekla. Prozradila také, že se ODS nejprve sešla s uskupením Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09), aby jednání kopírovala celostátní spojení Spolu.

Právě tato schůzka přinesla pravděpodobně první spojení. Podle nejnovějších informací se totiž měly oba subjekty domluvit na tom, že v dalších vyjednáváních o koalici budou postupovat společně. „Nabídli jsme společný postup nebo nějaké první partnerství ve vznikající koalici logicky TOP 09 a KDU-ČSL, tedy spojení Společně pro Budějovice. Jednak jsou s námi partnery na kraji a jsou také ve vládním uskupení Spolu, takže to považuji za první logickou volbu. Řekli jsme si, že tu koalici budeme nadále hledat spolu. Všechny další možnosti jsou nějak otevřené, kromě SPD," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Jeho slova potvrdil i lídr druhé strany Tomáš Bouzek (TOP 09). „Absolvovali jsme schůzku s ODS, kde jsme se domluvili, že do těch jednání půjdeme společně. Chtěli bychom kopírovat celostátní spojení Spolu,“ řekl v neděli večer redakci Drbny. Smlouvu o spolupráci strany zatím nepodepsaly. „Myslím, že by si politici mohli zvyknout na to, že když si něco slíbí a podají si na to ruku, tak to platí,“ komentoval Kuba.

ODS a Společně pro Budějovice mají dohromady 19 mandátů z pětačtyřicetičlenného zastupitelstva. Následovat tedy musí další jednání. Ta budou podle Kuby probíhat během dalších dní.

Druhé ANO, které získalo 13 mandátů, bude první kolo jednání dokončovat v pondělí. „Zítra máme ještě schůzku s TOP 09 a KDU-ČSL. Potřebujeme si ujasnit, kdo by z těch možných partnerů byl ochoten s námi spolupracovat, podle toho se to odvine,“ řekl dosavadní primátor Jiří Svoboda.

Výsledky voleb v Českých Budějovicích. 

První kola jednání mají za sebou také zástupci OPB (Občané pro Budějovice). „Všechny schůzky dnes byly o tom, jestli je nebo není možná koalice, případně jaké jsou představy jednotlivých subjektů, nic konkrétního z toho ale zatím nevypadlo. Ještě jsou otevřeny všechny varianty, jak by mohla budoucí koalice vypadat,“ sdělil Drbně dosavadní první náměstek primátora Juraj Thoma (OPB). Monika Kroutilová za SPD informovala, že žádná povolební jednání neprobíhají.

Českobudějovičtí Piráti pokračují v prvním kole vyjednávání. „Sešli jsme se s OPB , ODS a ANO, zdvořilostní návštěva proběhla s SPD, ale tam pokračovat nebudeme. Zítra čeká schůzka se zástupci TOP 09 a KDU-ČSL. Preferujeme scénář, kde budeme mít možnost prosazovat naše programové priority,“ shrnula lídryně Zuzana Kudláčková. Karty jsou podle ní otevřené. „Z naší strany je otevřeno několik možností, ale jak už jsem říkala, míč je na hřišti vítězů voleb. Ta iniciativa je na nich," uzavřela.

Lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová včera Drbně řekla, o jaké resorty vítěz voleb stojí. „Určitě jsou to doprava, finance a investice a pak resorty, kde bychom mohli vzhledem k programu uplatnit naše plány,“ uvedla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, komunální volby, koalice, České Budějovice, jiří svoboda, dagmar škodová parmová, vyjednávání, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Martin Kuba, Tomáš Bouzek, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: ODS se domluvila na společném postupu s TOP 09 a KDU-ČSL  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.