Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VOLBY 2022: V Písku vznikla koalice vítězného ANO, Pro Písek, ODS a Pirátů

V Písku vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. V zastupitelstvu bude mít 16 členů z 27. Starostou se stane Michal Čapek (ANO). Pozice místostarostů obsadí Petra Trambová (Pro Písek), Michal Přibáň (ODS) a Josef Soumar (Piráti).

„Domnívám se, že vznikla silná koalice, kterou Písek několik let neměl. Zajistili jsme si pohodlnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, což byla od začátku naše podmínka,“ uvedl Michal Čapek. Město v posledních měsících před komunálními volbami vedla menšinová koalice Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD s 12 mandáty.

V novém vedení města bude mít ANO v radě dva zástupce. Ostatní koaliční partneři pak obsadí vždy jedno křeslo v radě. Programové priority bude koalice teprve sestavovat. Podle Čapka zatím nové vedení nijak výrazněji nejednalo o stavbě nového bazénu, což bylo v posledních letech v Písku hlavní téma. „Teprve se k tomu dostaneme, ale můj názor je takový, že momentálně obyvatelé budou potřebovat jiné věci, než je aquapark. Písek bazén má, což zajišťuje, že v něm mohou být kurzy pro školy nebo tréninky sportovců,“ řekl Čapek.

Komunální volby v Písku vyhrálo hnutí ANO, získalo sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druzí skončilo uskupení Písek srdcem a rozumem se čtyřmi mandáty. Třetí Pro Písek bude mít tři zastupitele. Čtvrtá ODS má tři mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestý je Hlas Písku se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí KDU-ČSL se dvěma zastupiteli. Na osmém místě skončila VAŠE VOLBA se dvěma mandáty. Devátá KSČM získala jeden mandát.

Koalice v Prachaticách

V Prachaticích bude vládnout koalice ODS+TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL, s podporou hnutí Pro Prachatice. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu včetně zastupitele za Pro Prachatice bude mít 12 mandátů. Starostou bude poslanec ODS Jan Bauer, který už jako starosta ve městě působil v letech 1998 až 2010. Poslanecký mandát si Bauer nechá. Zástupci stran a hnutí včera podepsali koaliční smlouvu.

Místostarosty budou Jakub Nepustil (Živé Prachatice) jako neuvolněný a Jan Kotrba (Prachatice Společně). Radními se stanou Hana Bolková z ODS, Pavel Hodina za Prachatice Společně, Michal Piloušek za Živé Prachatice a Růžena Štemberková z KDU-ČSL. 

„Mezi programové priority patří urychlená příprava stavebních pozemků pro bytovou výstavbu, to je obrovský problém města. Pak revizi vyhlášky o přidělování městských bytů, chceme změnit její parametry, aby se zvýhodňovali lidé v obtížích, mladé rodiny s dětmi. Velký důraz budeme klást na projekty energetických úspor jako fotovoltaika a městských budovách," řekl Jan Bauer (ODS). Nová koalice chce také změnit jednací řád zastupitelstva, nyní může zastupitel v diskusi vystoupit jen dvakrát, pokaždé tři minuty. Koalice chce dát také více peněz na sportovní a kulturní aktivity mládeže. „Jsem konzervativní politik, takže zachováme všechno, co funguje. Je to důraz na spolupráci s osadami, kulturní a společenské organizace," doplnil Bauer.

Prachatičtí Nezávislí, kteří vyhráli volby ve městě, tedy skončí v opozici. V sobotu oznámili, že funkci starosty nabídli uskupení Prachatice společně, jak informoval současný starosta a lídr Nezávislých ve volbách Martin Malý.

Nezávislí získali sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhá skončila ODS+TOP 09 s pěti mandáty. Třetí Živé Prachatice budou mít tři zastupitele. Čtvrté ANO má dva mandáty, dva zastupitele budou mít Prachatice společně. Šestí jsou PRO Prachatice s jedním mandátem. Sedmou příčku obsadí KDU-ČSL s jedním zastupitelem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, volby, obce, Písek, volby 2022, ODS, ANO 2011, koalice, Česká pirátská strana, Prachatice, KDU-ČSL, Josef Soumar, Michal Přibáň, Jan Bauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Písku vznikla koalice vítězného ANO, Pro Písek, ODS a Pirátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.