Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Starostou Tábora zůstává Pavlík. Strakonice povede dál Hrdlička

V Táboře a Strakonicích nedojde ke změně na pozici starosty. Jihočeská města povedou i nadále Štěpán Pavlík (Tábor 2020) a Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Tento týden o tom rozhodli zastupitelé.

Pavlík vede Tábor od roku 2018. Po volbách letos na podzim vznikla koalice hnutí Tábor 2020, Společně pro Tábor a Pirátů. Dohromady má 15 z 27 zastupitelů.

Volbu vedení města ignorovali opoziční zastupitelé, kteří opustili sál. „Zarazilo nás chování vítězů voleb. Mohli bychom jejich přístup označit za přezíravý, protože i my jako opozice zastupujeme velkou část voličů. S politickým subjektem Šance pro Tábor nikdo nekomunikoval, s ANO se krátce jednalo, ale pak se v médiích objevilo, že členové ANO jsou kontaminovaní,“ uvedl lídr hnutí ANO Miroslav Ryba.

Podle Pavlíka však situace vyplynula z aktuálního dění a vývoje. „Nedehonestoval jsem opozici jako celek. Ale v případě hnutí ANO je váš celostátní šéf (Andrej Babiš) denně na obrazovce před soudem. To je fakt a s tím já nic neudělám,“ uvedl Štěpán Pavlík.

Ve vedení města budou čtyři uvolněné, tedy plně placené funkce, jde o starostu a tři místostarosty. Prvním místostarostkou bude Lenka Horejsková (Společně pro Tábor), dalšími místostarosty pak Martin Mareda (Piráti) a Radoslav Kacerovský (Tábor 2020). Koalice si rozdělila pozice v radě města v poměru 4 - 3 - 2. Za Tábor 2020 v ní kromě Pavlíka a Kacerovského budou zasedat František Korbel a Ivana Mizerová, za Společně pro Tábor dále Jiří Horecký a Martina Smětáková a za Piráty Václav Klecanda.

Jednou z priorit nového vedení bude například příprava bytové čtvrti Dvorce. Vznikne v místě bývalých Žižkových kasáren na ploše přibližně devíti hektarů. V nové čtvrti by mělo žít až 2000 obyvatel. Kromě toho by na jaře měla začít stavba parkovacího domu na sídlišti Nad Lužnicí. Vedení radnice chce udržet vyrovnaný rozpočet.

Komunální volby v Táboře v září vyhrálo hnutí Tábor 2020, získalo devět mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO s osmi mandáty. Třetí kandidátka Společně - ODS a TOP 09 bude mít čtyři zastupitele. Čtvrtá Šance pro Tábor (ČSSD, KSČM, SPD) má čtyři mandáty, dva zastupitele budou mít Piráti.

Strakonice povede Hrdlička

Strakonická Veřejnost jako vítěz voleb získala 14 zastupitelů z 21 a vládne bez koaličního partnera. „Koalici jsme nevytvořili, ale dali jsme funkce (členům uskupení) Spolu ve výborech,“ uvedl Břetislav Hrdlička, který je starostou od roku 2014. Rada města bude sedmičlenná. Uvolnění budou pouze starosta a oba místostarostové, kterými se stali Rudolf Oberfalcer a Jaroslav Horejš.

Hrdlička zničil konkurenci a vládne dál. Čeká nás hodně práce, říká starosta Strakonic

Strakonická Veřejnost v komunálních volbách převálcovala ostatní politické strany a hnutí. Kandidátní listina, kterou vedl Břetislav Hrdlička, získala 61 procent hlasů. Starosta v rozhovoru pro Budějckou Drbnu hodnotí uplynulé čtyři roky,...

Rada města bude s jednou výjimkou stejná jako v minulém období. Kromě starosty a místostarostů ji budou tvořit František Christelbauer, Pavel Zach, Marie Žiláková a Jan Hrdlička. Posledně jmenovaný nahradil v porovnání s minulým volebním obdobím Josefa Zocha.

Vítězná Strakonická Veřejnost získala v zářijových volbách 61,14 procenta hlasů a 14 mandátů, čtyři mandáty má Spolu pro Strakonice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se ziskem 21,54 procenta hlasů, Jihočeši 2012 mají tři mandáty, dostali 13,12 procenta hlasů. Také v minulém volebním období vládla Strakonická Veřejnost ve městě sama.

Za hlavní investice, do nichž se chce hnutí v novém volebním období pustit, označil již dříve místostarosta Oberfalcer opravu Volyňské ulice, která bude stát přes 100 milionů korun, proměnu Velkého náměstí nebo opravu základní školy Dukelská. 

„Měla by se dělat Volyňská ulice - výpadovka na Německo. Je v dezolátním stavu. To je finančně náročný oříšek. Pak chceme udělat ulici Bezděkovskou, to je takový tankodrom. Jsou tu i další ulice a chodníky. Chci se spojit s občany, aby nás upozornili na to, co je podle nich kritické. To chci teď udělat co nejdříve. Říkám sice "já", ale je to dohoda všech kolegů, kteří tady jsou,“ řekl v rozhovoru pro Budějckou Drbnu Břetislav Hrdlička

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky Tábor, Strakonice, břetislav hrdlička, štěpán pavlík, volby, jižní čechy, jihočeský kraj, ANO 2011, Česká pirátská strana, radnice, funkční období, ODS, TOP 09, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostou Tábora zůstává Pavlík. Strakonice povede dál Hrdlička  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.