Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dodatečné komunální volby v Nevězicích vyhrály Pro Nevězice se ziskem 52,79 procenta

Dodatečné volby do zastupitelstva v Nevězicích na Písecku vyhrálo sdružení Pro Nevězice se ziskem 52,79 procenta. Zajistilo si tak čtyři mandáty ze sedmi. Nevězice I volilo 33,07 procenta voličů, což jsou po přepočtu dva mandáty. Jednoho zastupitele mají Nevězice 2023. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. V Nevězicích kandidovaly tři subjekty.

Vítězné uskupení Pro Nevězice vedl bývalý starosta Vladimír Kyliánek, který opět získal mandát v zastupitelstvu. Ale více preferenčních hlasů obdržel jeho kolega z kandidátní listiny Emil Mašanka. V Nevězicích je registrováno 123 voličů, účast ve volbách byla 62,6 procenta.

Nevězice se staly jedinou obcí v kraji, kde lidé nevybírali zastupitele v řádném termínu voleb loni v září. Důvodem byl fakt, že nikdo nesestavil kandidátní listinu. Od té doby obci vedl pověřený úředník z ministerstva vnitra.

Dodatečné volby se v sobotu konaly v desítce obcích v České republice, v nichž na podzim nikdo nesestavil kandidátní listinu. Kromě toho se volby konaly v Moldavě na Teplicku, kde se opakovalo loňské hlasování z konce září na základě rozhodnutí ústeckého krajského soudu. Soud verdikt zdůvodnil tím, že voliči vyškrtnutí obecním úřadem ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise při komunálních volbách umožnil. Nové volby se konaly i v Želízech na Mělnicku, kde loni v týdnu před volbami dva ze šesti kandidátů odstoupili.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, volby, obce, Nevězice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodatečné komunální volby v Nevězicích vyhrály Pro Nevězice se ziskem 52,79 procenta  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.