Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prezidentské volby 2023: Volební drive-in stanoviště pro voliče v izolaci a přenosné urny

Již tento pátek a sobotu čeká Česko první kolo přímé volba nového prezidenta a k volebním urnám se chystají miliony Čechů. Jsou zde ale i tací, kteří se například z důvodu nemoci covid-19 ocitnou v izolaci a nebudou se moci osobně dostavit do volební místnosti. A právě pro ty jsou připraveny speciální volební drive-in stanoviště a přenosné hlasovací urny. Hlasovat způsobem drive-in bude ale možné jen ve středu 11. ledna od 8 do 17 hodin.

Už jen pár dní zbývá do prvního kola volby nového prezidenta a jihočeská města mimo běžné volební místnosti připravují také i speciální místa, kde budou moci hlasovat lidé s nařízenou izolací z důvodu onemocnění covidem-19. Ve všech okresních městech tak vzniknou speciální drive-in stanoviště. Využít tento způsob volby prezidenta mohou všichni voliči s nemocí covid-19, kteří mají trvalý pobyt v okrese, pro nějž bylo stanoviště zřízeno, nebo si zařídili voličský průkaz.

Hlasování tímto způsobem proběhne už ve středu 11. ledna před volbami není nutné oznamovat dopředu, voličům postačí přijet na příslušné místo automobilem nebo na motocyklu. Po prokázání totožnosti jim poté komise umožní vhodit volební lístek do připravené hlasovací urny.

Jednotlivá drive-in stanoviště v okresních městech se budou nacházet vždy v prostorech areálů Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Kompletní seznam míst včetně map a přesných souřadnic je k dispozici na krajském webu.

Například v Budějcích voliči naleznou své drive-in stanoviště v Nemanické ulici na okraji parkoviště přímo za administrativní budovou správy silnic. Tábor zase zřídí speciální volební místo ve Vožické ulici zhruba 50 metrů za vjezdem do zdejšího areálu správy.

„Podmínkou je, že volič má trvalý pobyt v okrese Tábor. Přijde k nám vozem nebo na motocyklu, k tomu, aby odhlasoval, nemusí ani vystupovat. Musí s sebou ale mít platný občanský průkaz, nebo cestovní doklad, a navíc potvrzení o karanténě či izolaci,“ vysvětluje vedoucí Odboru vnitřních věcí Městského úřadu v Táboře Vladimír Helma.

Proces hlasování na drive-in stanovišti je jednoduchý. Volič přijede na příslušné místo a po celou dobu vůbec neopouští svůj automobil. Komise ověří, zdali člověk splňuje podmínky pro zvláštní způsob volby – tedy zdali má platný osobní doklad a zda mu byla opravdu nařízena izolace nebo karanténa z důvodu onemocnění covid-19. Následně dostane úřední obálku pro vložení hlasovacího lístku, který poté vloží do připravené volební schránky.

Další možností, jak hlasovat nestandardním způsobem, je požádat si o přenosnou volební schránku. Této služby může využít každý, kdo z vážného důvodu nemůže využít volební drive-in stanoviště. Zájemci však musí předem telefonicky kontaktovat krajský úřad a požádat jej o tento způsob hlasování. Volba do těchto přenosných uren se uskuteční v pátek 13. ledna od 8 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Veškeré informace týkající se těchto zvláštních způsobů hlasování naleznete na webu Jihočeského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky prezidentské volby 2023, volby, prezident, Česko, voliči, Jihočeský kraj, drive-in

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentské volby 2023: Volební drive-in stanoviště pro voliče v izolaci a přenosné urny  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.