Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak se volilo na jihu Čech? V některých okrscích nevyhrál Pavel ani Babiš

První kolo prezidentské volby na jihu Čech vyhrál Andrej Babiš. Petr Pavel, který v celorepublikových číslech těsně porazil bývalého premiéra, na jihu Čech neměl tak silnou podporu, aby vyhrál. Babiš v Jihočeském kraji získal 121 618 hlasů, Petr Pavel 116 874. Volební účast v Jihočeském kraji jen těsně nepřekročila 70 procent.

Rozdílná situace byla při prvním kole prezidentské volby v okresech. Na Českobudějovicku porazil Petr Pavel Andreje Babiše o téměř pět procent. Naopak na Českokrumlovsku získal Babiš bezmála 37 procent hlasů a Pavel 32,6. Ještě suverénněji zabodoval Babiš na Jindřichohradecku, kde měl 37,93 procenta a Pavel 30,93. Téměř stejný procentuální podíl dělil Babiše a Pavla také na Prachaticku a Strakonicku. Na Písecku byla situace vyrovnanější. Tam Babiš získal 35,73 procenta a Pavel 33,8. Na Táborsku měl Petr Pavel 35,07 procenta hlasů, Andrej Babiš 34,31.

Zmíněná dvojice dominovala v drtivé většině volebních okrsků. Ve statistikách najdeme ale také výjimky. V jednom z okrsků v Trhových Svinech zvítězila Danuše Nerudová (30,3 procenta) před Petrem Pavlem (22,4 procenta) a Pavlem Fischerem (21,1 procenta). Nerudová nechala oponenty za svými zády také v jednom z okrsků v Ledenicích nebo třeba v dalším okrsku v obci Čkyně. Naopak v prvním volebním okrsku obce Dvory zvítězila dvojice Pavel Fischer a Andrej Babiš. Oba tam získali shodně 27,8 procenta hlasů.

A jak to bylo na jihu Čech při předchozích přímých volbách? V roce 2018 zvítězil Miloš Zeman. V prvním kole získal 37,8 procenta, druhý skončil Jiří Drahoš s 26,55 procenta. Ve druhém kole pak Zeman obdržel 51,09 procenta a Drahoš 48,90.

V roce 2013 zvítězil v prvním kole Karel Schwarzenberg, jehož podpořilo 24,3 procent voličů a druhého Zemana 23,18 procent voličů. Ve druhém kole zvítězil Zeman, jehož volilo 52,65 procenta. Schwarzenberg získal 47,34 procenta. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

21.1.23 o dnešní době na U rádiu Martina Kociánová, 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech. Vládnoucí mafie válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, žraloků, pijavic, parazitů, převlečených soudruhů soukmenovců kteří všude sedí na místech kudy tečou peníze které odklánějí, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy... Filmy Příběh Kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Budeme volit obchodníka, nebo pávka kterého mafie tlačí na hrad ?

Neděle, 22. ledna 2023, 17:16Odpovědět

Jak se volilo na jihu Čech? V některých okrscích nevyhrál Pavel ani Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.