Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V malé obci na Táborsku získal Andrej Babiš 95 procent hlasů. Prezidentem by se stal už v prvním kole

Výsledky voleb v Zadní Stříteži dopadly naprosto jednoznačně. Drtivým způsobem zde zvítězil Andrej Babiš. V malé obci na Táborsku s třiatřiceti stálými obyvateli získal 95 procent hlasů. Volilo jej 19 z 21 voličů, kteří k volební urně vyrazili i ve druhém kole prezidentských voleb. Babiš by zde ale zvítězil už v prvním kole, to získal přes 52 procent hlasů.

Zadní Střížov je malá obec na Táborsku, v níž žije třiatřicet obyvatel. Lidé zde podle starostky Jany Ivasčenkové žijí v souladu. A to se potvrdilo i při letošních prezidentských volbách. Většina z nich totiž volila jednoho kandidáta. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zde ve druhém kole získal neuvěřitelných 95 procent hlasů. Volilo jej 19 z 21 lidí, kteří se během pátku a soboty rozhodli vhodit svůj hlas do volební urny.

„Politiku u nás v obci nijak zvlášť neřešíme, ale lidé tady mají jasno. Ke druhému kolu přišlo celkem jednadvacet voličů, jeden hlas byl ale neplatný. Další jeden byl pro Petra Pavla a devatenáct pak pro Andreje Babiše. Volby jsou demokratické, takže to tak prostě dopadlo. Žádné jiné vysvětlení pro to nemám, politiku to moc neřešíme,“ říká starostka Jana Ivasčenková, která svůj úřad vykonává již druhé volební období a je bez politické příslušnosti. Na dotaz, jak je možné, že drtivá většina lidí v obci se shoduje v tom, kdo by měl příštích pět let stát v čele této země, říká, že nemá žádné přesnější vysvětlení. Andrej Babiš tu prý nikdy nebyl, ani pro obec nic zvláštního neudělal. „U nás se řeší jen takové praktičtější věci, než je politika. Třeba to, jaká bude pouť nebo jakého budeme mít silvestra a podobně.“

Prezidentem už po prvním kole

S lidmi prý o výsledku zatím nemluvila, ale nemyslí si, že by v obci panovala negativní atmosféra. Obyvatele nerozklížila ani chvílemi velmi vyhrocená a tvrdá prezidentská kampaň, kterou zejména poslední dva týdny pro sobě vedli oba kandidáti. „Nemám pocit, že by to nějak lidi v obci negativně ovlivnilo, v podstatě jsme o tom vůbec nemluvili. Přes zimu spolu nejsme tolik v kontaktu, jako třeba v létě, takže jsme to mezi sebou tolik neřešili. Osobně si myslím, že především ty poslední dva týdny byly dost náročné pro všechny a celá ta kampaň se mi vůbec nelíbila, byla moc agresivní,“ zmiňuje starostka.

Babiš zde získal nadpoloviční většinu hlasů už v první kole. Se ziskem 52,6 procent porazil druhou Danuši Nerudovou a třetího Jaroslava Baštu a čtvrtého Pavla Fischera. Petr Pavel získal i v prvním kole pouze jeden hlas, stejně jako například Karel Diviš. Zajímavé je, že zdejší voliči Danuše Nerudové a Pavla Fischera se nakonec podle všeho rozhodli vyjádřit podporu právě Babišovi.

Velká podpora Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO přesto v Zadním Střížově není nic nového. Od velké části obyvatel se jí dočkal i v posledních parlamentních volbách. „Musím říct, že to tak v minulých parlamentních volbách bylo. Hnutí ANO zde s přehledem vyhrálo,“ potvrzuje Ivasčenková.

A ještě jedna politická osobnost se zde v minulosti těšila velké míře podpory. Aktuálně dosluhující prezident Miloš Zeman se zde v prezidentských volbách před pěti lety dostal až na hranici 82 procent a drtivě tak porazil Jiřího Drahoše. Tehdy k volbám dorazilo 23 obyvatel Zadního Střížova. Babišovo letošní vítězství je však ještě přesvědčivější.

Ve většině větších měst a obcích ve zbytku kraje však zvítězil Petr Pavel, který na jihu Čech získal 58,58 procenta hlasů.Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle údajů Českého statistického úřadu dostal 41,42 procenta. Pro Pavla tak v kraji hlasovalo 209.114 voličů, Babiš získal 147.882 hlasů. Volební účast byla celkově 70,75 procenta, což je lehce nad celorepublikovým průměrem, který byl přitom letos nejvyšší od konce devadesátých let. Pavel s přehledem zvítězil například v krajském městě, kde vyhrál v poměru 63,32 ku 36,67 procentům hlasů při volební účasti 69,21 procenta.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky Andrej Babiš, okres Tábor, prezidentské volby, ANO 2011, Střížov, Zadní Střítež, Petr Pavel, Pavel Fischer, Danuše Nerudová, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malé obci na Táborsku získal Andrej Babiš 95 procent hlasů. Prezidentem by se stal už v prvním kole  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.