Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měly by mít České Budějovice městského architekta?

Od března roku 2021 jsou České Budějovice bez hlavního architekta. Na radnici funguje útvar hlavního architekta. Je to ale dostatečné? Podle některých odborníků by město mělo mít hlavního architekta. Jak to vidí zastupitelé?

Otázka: Mělo by podle vás mít město vlastního architekta? Pokud ano nebo ne, proč?


Viktor Lavička (ANO)

Město typu Českých Budějovic musí mít jednoznačně pro urbanismus a územní rozvoj osobu, která bude udávat trendy v těchto oblastech. Je jedno, jestli tomu budeme říkat hlavní architekt, ředitel kanceláře architekta města či dle současného stavu Útvar hlavního architekta, ve které bude tato osoba zakomponována. Jeho úloha je nezastupitelná zejména při vyhodnocování aktuálního stavu a připravovaných záměrů z hlediska urbanistické, architektonické a estetické, musí být oponentem, ale zároveň i konzultantem k projekčně připravovaným aktivitám stavebníků a developerů. V koncepční oblasti se pak podílí na zadávání a projednávání strategických a koncepčních dokumentů týkajících se území města a měl by úzce participovat na tvorbě územního plánu či jeho dílčích změnách. Proto ano, pozice městského architekta je pro město velice důležitá.

Petr Maroš (ODS)

Myslím si, že někoho, kdo odborně stanoví architektonický směr rozvoje města, určitě potřebujeme. Nutně to nemusí být osoba jednoho jediného architekta. Myšlenkou ODS je spíše komise pro rozvoj, kde takových odborníků bude víc a budou se muset na svých závěrech shodnout. Každopádně by jejich úkolem neměla být vyjádření k jednotlivým stavbám, ale stanovení rozvojových rámců města. Městský katastr máme poměrně malý, proto je nutné, aby výstavba probíhala promyšleně. Věřím, že k tomu komise pro rozvoj složená částečně z odborníků a částečně z politiků přispěje zásadním způsobem.

Ivo Moravec (HOPB)

Moje odpověď zní ano. Budějovice nejsou jen městem sevřeným katastrem 50 km2, ale aglomerací s více než 120 tisíci obyvatel, ve které se každý rok prostaví z veřejných i soukromých zdrojů několik miliard korun. 

Pokud se má naše město smysluplně a dlouhodobě rozvíjet, je potřeba takový rozvoj koordinovat. A městský architekt v tomto hraje zcela zásadní a klíčovou roli. Nezaměřujme se však jen na osobu hlavního architekta města. Jedná se o vysoce odbornou a komplexní činnost. Pod pojmem hlavní architekt města si představuji dobře fungující tým odborníků (architekt, urbanista, sociolog, zahradní architekt, dopravní specialista, ekolog - environmentalista ...) -  tým kanceláře architekta města. Osobnost městského architekta je zcela zásadní pro řízení takového týmu. Příkladů dobré praxe je celá řada, v zahraničí i v Česku.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

České Budějovice už v minulosti svého hlavního architekta měly a nutno říci, že zkušenost je taková, že toto řešení rozhodně není samospásné. V ideálním případě bychom měli mít hlavního architekta jako završení systému, ve kterém se rozvoj města bude dít harmonicky v souladu s městskými strategiemi, odborníky, vedením města, krajem a záměry státu na našem území a zájmy maximálního počtu občanů. V první řadě je třeba takový systém koordinace nastavit. Nedělejme si iluze, že jeden konkrétní člověk na úřadu toho dosáhne. 

Alice Stierandová (SPD)

České Budějovice jsou krajské město a vzhledem významu a velikosti by svého renomovaného architekta město mít mělo. Architekta, který bude mít dostatečné pravomoci a nebude podléhat tlaku politiků, kteří jsou zrovna ve funkcích. Město má útvar hlavního architekta a nemá svého vlastního architekta. To opravdu není v pořádku, hlavní architekt  je pro město důležitý. Chybí tady koordinované řízení projektů a skutečný odborník by městu významně pomohl. Rozvoj města není jen územní plán, ale i charakter a dispozice staveb, vnější podoba zasazení do okolních budov, využitelnost prostoru jako celku a samozřejmě estetický pohled na jednotlivé části města. Typickým příkladem nefunkčnosti této instituce je kulturní dům Slavie s jeho navrhovanou a nevhodnou podobou nebo množství rodinných domů ve městě, bez souznění s okolím. 


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Tomáš Bouzek (TOP 09), Šimon Heller (KDU-ČSL) a Martin Maršík (Jihočeši 2011) na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, politika, město, české budějovice, městský architekt, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Měly by mít České Budějovice městského architekta?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.