Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Většina krajů má na středních školách pro uchazeče dost míst, řekl ministr školství Balaš

Většina krajů má podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) dostatek míst na středních školách pro uchazeče, kteří letos končí základní školy. Přetlak zájmu se týká především Prahy a části Středočeského kraje.

„V Praze se jedná o dlouhodobý problém. Lze to minimálně 15 let vidět na demografické křivce a zřizovatelé měli povinnost se tomu přizpůsobit. Situaci také ovlivňuje to, že kolem Prahy vznikají nové satelity. Snažíme se tomu pomáhat, získali jsme prostředky na výstavbu 10.000 míst ve školách kolem Prahy," uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Například na jihu Čech letos základní školní docházku ukončí přibližně 6300 žáků. Je to zhruba o 500 více než loni. I přes navýšení jejich počtu je kapacita míst na středních školách v kraji stále dostačující. Střední školy v kraji nabízejí prvních ročnících přibližně 10 500 volných míst.

Největší zájem bývá tradičně o gymnázia. Na jihu Čech do nich v posledních letech zamířila vždy přibližně čtvrtina žáků z devátých tříd základních škol. Vyšší poptávka, která nyní vzniká, by však mohla způsobit, že se studenti kromě gymnázii rozdělí do více jiných středních škol. „Je otázka, jestli máme všeobecně vzdělávacích škol dost. Ale třeba současná situace přivede některé studenty k odbornému vzdělání, a oni zjistí, že je zajímavé. Domnívám se, že je perspektivní dělat něco technického," řekl Balaš.

Na jihu Čech nabízí obecné vzdělávání přibližně 28 procent středních škol. V současnosti do středních škol s obecným vzděláváním chodí přibližně 8000 žáků. V kraji je podle Českého statistického úřadu 22 gymnázií, v minulém roce na ně dělalo přijímací zkoušky 1498 žáků a uspělo jich 976. Balaš dnes novinářům řekl, že za případný převis poptávky obecně na všech školách v republice jsou zodpovědní zřizovatelé.

Populačně silnější ročníky zaplňují i základní školy. Například v Lišově na Českobudějovicku, kde dnes ministr školství svou návštěvu v kraji zahájil, je kapacita základní školy prakticky naplněna. „Máme poměrně velkou spádovou oblast s deseti místními částmi. Jsou tu i další přilehlé obce, v nichž se nachází třeba jen mateřské školy nebo pouze první stupeň základních škol. Děti z těchto oblastí umisťujeme u nás ve škole, a snažíme se proto o rozvoj a budování dalších tříd," řekla poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN), která z Lišova pochází.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Vladimír Balaš

Štítky ČR, školy, vláda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina krajů má na středních školách pro uchazeče dost míst, řekl ministr školství Balaš  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.