Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návrhy na nové ústavní soudce posoudí i Jihočech Šesták. Prezident představil členy konzultačního panelu

Prezident Petr Pavel tento týden obešle 23 institucí, aby mu předložily kandidáty na nové ústavní soudce. Návrhy bude posuzovat sedmičlenný konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela. Mezi členy je také Budějčák a bývalý místopředseda Senátu Jiří Šesták. Ústavní soudce Petr Pavel jmenuje ve chvíli, kdy bude panovat shoda mezi Senátem a konzultačním panelem.

Kandidáty bude posuzovat na základě několika kritérií. Obsahovat budou profesní zkušenost, převahu by měli mít soudci obecných soudů a akademici, doplnit je mají i další profesionálové. Dalším kritériem bude odbornost, a to nejen v ústavním, případně mezinárodním a evropském právu, ale i v občanském, trestním nebo správním právu.

Pavel řekl, že proces jmenování chce učinit transparentnějším. Tento týden obešle 23 institucí, které by měly předložit své kandidáty, bude mezi nimi Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, Soudcovská unie, Unie státních zástupců. Unie podnikových právníků, Advokátní komora, Notářská komora, Ústav státu a práva Akademie věd ČR, právnické fakulty a krajské soudy.

Návrhy bude hodnotit konzultační panel, který také navrhne kandidáty na ústavní soudce. Povede jej Kysela a bude mít šest dalších členů. Budou jimi bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Ivana Janů, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, ústavní právník Marek Antoš, ústavní právník David Kosař a bývalý místopředseda Senátu Jiří Šesták.

Šestašedesátiletý Šesták byl v letech 1980 až 2020 členem Jihočeského divadla. V letech 2012 až 2018 byl senátorem za obvod České Budějovice, v letech 2016 až 2018 místopředsedou Senátu a v letech 2010 až 2016 a opět od října 2018 do září 2019 zastupitelem města České Budějovice za hnutí HOPB. V letech 2010 až 2014 byl rovněž člen rady města. Od listopadu 2019 do prosince 2020 byl prvním ředitelem Muzea paměti XX. století v Praze.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky Petr Pavel, Jiří Šesták, Jan Kysela, Nejvyšší soud České republiky, Ústavní soud České republiky, Nejvyšší správní soud České republiky, Soudcovská unie České republiky, Unie státních zástupců České republiky, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrhy na nové ústavní soudce posoudí i Jihočech Šesták. Prezident představil členy konzultačního panelu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.