Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má město dostatek sportovišť?

V dalším dílu Politické koridy jsme se zaměřili na veřejná sportoviště. Mají jich České Budějovice dostatek? Nebo by potřebovaly další, ať už těch velkých nebo menších u škol? Zeptali jsme se českobudějovických politiků.

Šimon Heller (KDU-ČSL)

České Budějovice nemají dostatek sportovišť. A nemluvím primárně o velkých sportovních halách pro profesionální sport, ale hlavně o sportovištích u základních škol. Jako město se musíme soustředit na vybudování této infrastruktury u všech základních škol. Cílem musí být děti, které pravidelně sportují a hýbou se. Jestli se jedná o fotbal, florbal, lezení na stěně či jiný sport není důležité. Důležité je mladé lidi rozhýbat.

Viktor Lavička (ANO)

Sportovišť není nikdy dost. Moje generace, která vyrůstala v Budějcích mezi paneláky o tom ví své. Dalo se prakticky sportovat na všem a všude. Situace se bohužel změnila a já mám obavu, že se pomalu po veřejných sportovištích snižuje poptávka, vše se přesouvá do sportovních klubů a různých kroužků. Za mě navíc chybí větší podpora pobytových aktivit ze strany státu, a to i v oblasti edukace. Zrovna plavecký bazén je ovšem speciální případ, poptávka po vodní rekreaci je ve městě a okolí obrovská, což nám potvrdila i marketingová studie. Proto jsme také v minulém volebním období zahájili přípravu pro výstavbu vodního světa v oblasti kasáren ve Čtyřech Dvorech, ke kterému je připravena studie proveditelnosti, na jejíž základě se může okamžitě vypsat architektonická soutěž a následně projektovat.

Ivo Moravec (HOPB)

Ani nadbytek, ani dost. Nesoustřeďme se však jen na sportování a pohybové aktivity v krytých halách a tělocvičnách. Díky pandemii virové choroby covid-19 lidé (znovu)objevili půvab pohybu a sportování pod širým nebem. I nápady a následné hlasování ve všech dosavadních ročnících participativního rozpočtování 
naznačují, že lidé chtějí více možností a příležitostí pro venkovní sportování. Pomohla by i výstavba nových a zpřístupňování stávajících hřišť u základních škol, které jsou téměř v každé části města. Při dodržování určitého režimu a zachovávání slušného chování by jistě bylo možné školní hřiště otevřít i pro veřejnost.  Sportovat venku lze bez pár měsíců prakticky celý rok.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Město dlouhodobě podporuje profesionální sport a infrastrukturu pro sport pro zdraví svých občanů zanedbávalo. Za mě jsou prioritou sportující děti a to i ve volném čase. Když se dnes rozhodne rodina strávit den sportem, nejspíše odjede na Hlubokou. Chybí nám dostatek venkovních sportovišť i veřejnosti přístupných krytých hal. České Budějovice sice mají plán rozvoje, ale bohužel se nenaplňoval. Nyní však v nově vznikajících projektech dbáme na to, aby byl dostatečný prostor pro volnočasový sport a nedocházelo tak ke kolizi profesionálů a veřejnosti. 

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Problém velké vytíženosti sportovišť je nejen otázkou jejich množství, ale i otázkou na podporu jejich využití ze strany veřejnosti versus sportovních klubů. Jde samozřejmě i o otázku peněz na provozování sportovišť, respektive rozsahu dotací na sportovní a volnočasové aktivity a jejich směřování. Sportovní zařízení města využívají přednostně výkonnostní kluby a ve zbytku jsou vyčleněny hodiny pro veřejnost. To je třeba vhodně nastavit, cílem města by neměl být jen výkonnostní sport, ale umožnění sportovních aktivit co nejširšímu okruhu občanů. Vedle sportovních zařízení jako je Všesportovní hala, plovárna nebo Budvar aréna je dlouhodobou snahou města zajistit tělocvičnu pro každou školu, kde je možné i částečné využití ze strany veřejnosti. Vedle toho město podporuje venkovní aktivity budováním outdoorových hřišť, pláží nebo mol na řece. Posledním příkladem je budování sportovně relaxačního areálu Sport Vltava, který umožní vyžití širokému okruhu občanů i návštěvníků města.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Maroš (ODS), Alice Stierandová (SPD) a Martin Maršík (Jihočeši 2011 na dotaz neodpověděli. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, politika, české budějovice, sportoviště, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má město dostatek sportovišť?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.