Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Titul krumlovského místostarosty se řešil na zastupitelstvu. Kritizovala ho opozice i občané města

Českokrumlovské zastupitelstvo se na svém včerejším zasedání zabývalo kauzou místostarosty Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem - Nezávislí). Toho lidé na sociálních sítích obvinili z neoprávněného užívání inženýrského titulu. Uhlíř v úterý odpoledne uvedl, že na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal udělat, přestane titul užívat, dokud se celá situace nevyjasní.

Krumlovský místostarosta Uhlíř přestane používat titul inženýr. O rezignaci neuvažuje

Uvolněný místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) nebude od dnešního dne používat inženýrský titul. Z jeho neoprávněného užívání ho obvinili lidé anonymně na sociálních sítích. Uhlíř si proto nechal udělat...

Místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem - Nezávislí) na úvod projednávaného bodu promítl zastupitelům a veřejnosti fotografie z promoce, dokument, který mu měl umožňovat titul užívat a shrnul kroky, které podnikl. „Týká se mě to osobně i emočně. Vím, kolik jsem strávil času dojížděním, psaním diplomové práce a studiem a není mi lhostejné, jak to dopadne. Beru to jako určitý ústupek tomu, že ten právní názor není jednoznačný, respektive z něj nelze dovodit, že ta univerzita mohla takovou doložku vydat. Není to podlehnutí tlaku zastupitelů nebo veřejnosti, já jsem ty kroky dělal vědomě, racionálně," řekl. Už v úterý na tiskové konferenci oznámil, že přestane inženýrský titul používat až do doby, kdy se situace vyřeší s Vysokou školou ekonomickou nebo s ministerstvem školství.

Kauzu chtěla na zastupitelstvu projednávat také opozice. Podle zastupitele Martina Střelce (Nezávislí a zelení) uvedl Uhlíř část obyvatel a zastupitelstva užíváním titulu v omyl. „Ať už byl ten důvod jakýkoliv, tak nějaká chyba to je, byť jste konal v dobré víře. Takže i otázky ohledně vyvození politické zodpovědnosti jsou na místě,“ řekl. Na to stejné upozornil i zastupitel Jiří Kopal (Žijeme Krumlovem s podporou Svobodných). „Už jsme tady dnes viděli lepší vyvození politické zodpovědnosti, ale děkuji alespoň za to, co se tady událo," narážel na úvod zastupitelstva, ve kterém starosta města Alexandr Nogrády (ANO) informoval, že zastupitel Zdeněk Zajíček (ČK rozumem a srdcem - Nezávislí) rezignoval kvůli kauze s dotačním podvodem na post radního.

Uhlíř uvedl, že o rezignaci neuvažuje. Takový krok po něm nežádali ani koaliční partneři. Nogrády během zastupitelstva řekl, že je pro něj důležitější to, jak lidé pracují. „A tam musím říct, že jsem s prací pana Uhlíře spokojen a nemyslím si tím, že by měla být vyvozována nějaká drastická politická zodpovědnost. To je můj názor," komentoval. Zastupitel Zajíček řekl, že podle něj „schopnost rozhodovat o předkládaných tématech nezávisí na titulu, ale na zdravém rozumu a poctivém přístupu“.

Na jednání zastupitelstva přišlo i několik občanů Českého Krumlova, kterým celá kauza vadí. „Není absolutně pochyb o tom, že na ten titul nárok nemáte. Přijde mi, že se točíme v kruhu a překvapuje mě, že tady slyším to samé, co jsem slyšela v podstatě i před více než měsícem a myslela jsem si, že od té doby proběhne nějaká vaše sebereflexe a postavíte se k tomu nějak chlapštěji,“ řekla v diskusi Lucie Kozáková.

Studium absolvoval Uhlíř na ostravské pobočce Newport University. Podle ministerstva školství titul inženýr zmíněná škola vydávat nemohla. „Newport International University Ostrava nikdy nebyla českou soukromou vysokou školou. Inženýr je český akademický vysokoškolský titul, který může udílet jen česká veřejná nebo soukromá vysoká škola, nikoliv zahraniční univerzita," uvedla v odpovědi opozičním zastupitelům Lucie Sedláková z ministerstva školství.

Uvolněný místostarosta si nechal zpracovat posudek advokátní kanceláře. „Závěr posudku je, že na základě předložených dokumentů a především nostrifikační doložky oni nemohou jednoznačně říct, že ten titul je užíván oprávněně," řekl v úterý Uhlíř novinářům.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Český Krumlov

Štítky Dalibor Uhlíř, Český Krumlov, titul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul krumlovského místostarosty se řešil na zastupitelstvu. Kritizovala ho opozice i občané města  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.