Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Do Evropského parlamentu kandiduje 30 Jihočechů. Přečtěte si, co chtějí v unii prosadit

Volby do Evropského parlamentu startují již tento pátek. Voliči při nich budou moct vybírat z kandidátních listin 30 politických stran. Mezi jejich kandidáty je i několik Jihočechů. Jaké jsou jejich priority, a čím podle nich mohou být jižní Čechy pro Evropu inspirací?

Do Evropského parlamentu kandiduje v České republice celkem 30 politických uskupení. Jihočeské zastoupení má na své kandidátce 19 z nich. Nejvíce Jihočechů jde do eurovoleb pod záštitou hnutí Česká republika na 1. místě!, jehož předsedou je jihočeský podnikatel a aktivista Ladislav Vrabel. Na kandidátce jeho hnutí jsou lidé z Českých Budějovic, Tábora i Chýnova.

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu?

Celkem hlasovalo2083 čtenářů

Své zástupce mezi Jihočechy našly i současné vládní strany. Do Evropského parlamentu tak za Českou pirátskou stranu kandiduje například českobudějovická náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzana Kudláčková.

„Největší prioritou jsou pro mě lidská práva a práva menšin, ale věnovat se chci také kultuře. Ráda bych se zaměřila na rozvoj regionální kultury a pomohla dostat evropské peníze i k menším akcím nebo třeba na vesnice. Velkou inspirací nám v tom může být i naše výhra titulu Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028, který se mimo jiné na podobné akce zaměřuje,“ uvedla Kudláčková, kterou v eurovolbách na kandidátní listě doprovází ještě jeden Jihočech. Je jím Tomáš Guth Jarkovský z Borovan.

S tím souhlasí i další kandidát z řad vládních stran, František Talíř (KDU-ČSL), který nyní působí jako 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje. „Mým hlavním tématem je životní prostředí, ke kterému jako kraj rybníků určitě máme co říct. Velkou příležitost ale vidím ve spojení našeho volebního mandátu s EHMK v roce 2028. V mojí gesci je cestovní ruch a právě spojení těchto dvou věcí může do Jihočeského kraje přivést mnoho turistů i zajímavých lidí z Evropské unie,“ myslí si Talíř. Na kandidátce Spolu již jiný Jihočech není.

Jihočechy však do svých řad povolaly i opoziční strany. Za Sociální demokracii do Evropského parlamentu kandiduje například psycholožka Manuela Haug, písecký zastupitel Ondřej Veselý nebo ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Pandemie koronaviru ukázala, že boj proti podobnému ohrožení veřejného zdraví by byl daleko efektivnější, kdyby evropské země postupovaly v řešení pandemie společně a koordinovaně. Například v souvislosti s migrační situací v Evropě je prevence možných zdravotních a epidemiologických rizik a jejich koordinace naprosto zásadní,“ je přesvědčená Kotrbová.   

KOMENTÁŘ: Volby do Evropského parlamentu nejsou pouze volbou o následujících pěti letech

Volby do Evropského parlamentu se z hlediska zájmu a volební účasti dost často označují za volby druhého řádu. Dost často české voliče v tom utvrzují samotná média, která tuto nálepku ráda využívají a samotný mýtus o nepříliš velké důležitosti...

Dalším Jihočechem na kandidátce opozičních stran je také českobudějovický zastupitel Tomáš Kubín (ANO). Toho na kandidátce doprovází ještě Radek Hloušek ze Suchdolu nad Lužnicí. „Jižní Čechy mohou být pro unii velkou inspirací, a to hlavně díky Jaderné elektrárně Temelín, teplovodu a českobudějovické teplárně. Centrální sdílení tepla je pro mnoho evropských zemí velké téma a my v tomto ohledu můžeme poskytnout cenné rady,“ řekl Kubín. Doplnil také, že tyto zkušenosti by mohli ocenit zejména zástupci sousedního Německa, pro které je toto téma opravdu aktuální. Na oplátku by pak Německo dle Kubína mohlo být naším silným spojencem při údržbě současných rozvodných sítí tepla.

Své zástupce mezi Jihočechy mají i další zavedené, začínající nebo dokonce zcela nové politické subjekty. Najdeme je mezi členy Klubu angažovaných nestraníků, SPD a Trikolory, politické strany Mourek, hnutí Lepší život pro lidi, PRO – Jindřicha Rajchla, Přísahy a Motoristů, Aliance za nezávislost, hnutí Referendum – Hlas lidu, Svobodných starostů a osobností pro Evropu, PRO vystoupení z EU, Demokratické strany zelených – Za práva zvířat i uskupení Volte pravý blok nebo Levice.

Volby do Evropského parlamentu začínají již v pátek 7. června. Voliči při nich budou vybírat z třiceti kandidujících stran. Sčítání hlasů bude trvat po celou neděli a jeho výsledky se zveřejní až po sečtení posledních hlasů v posledním členském státě. Odhadovaný čas zveřejnění výsledků je neděle 9. června ve 23:00.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Volby, Evropský parlament, Evropská unie, Jihočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Evropského parlamentu kandiduje 30 Jihočechů. Přečtěte si, co chtějí v unii prosadit  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.