Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Piráty povede do krajských voleb Josef Soumar. Chtějí dostupnější zdravotnictví nebo kvalitnější školství

Jihočeské Piráty povede do krajských voleb písecký místostarosta a současný krajský zastupitel Josef Soumar. Hlavními tématy, kterými se chtějí Piráti zabývat, je dostupnější zdravotnictví, kvalitnější školství, lepší péče o krajinu a řešení dopravní situace. Na druhém místě kandidátky bude krajská zastupitelka Veronika Kovářová a třetí další krajský zastupitel Jiří Roubíček.

„Jihočeské nemocnice patří mezi nejlepší v České republice, ale musíme zlepšit zejména dostupnost stomatologické péče. Víme, že nám chybí pediatři, máme problém s objednáním a čeká se doslova měsíce na psychiatrickou péči zejména pro děti. A to jsou věci, které z pohledu Jihočeského kraje můžeme a musíme změnit," uvedl na tiskové konferenci lídr kandidátky Josef Soumar.

Kraj by měl podle něj také více investovat do školství. Vybavení v některých školách podle Pirátů neodpovídá potřebám, s nimiž se středoškolští studenti setkávají v praxi. „Důležité pro nás je i téma jihočeské krajiny. Zásadami územního rozvoje chceme zabránit solárnímu byznysu. Druhá věc je privatizace Lipna, protože podle nás není správné, abychom břehy přehrady pustili mezi developery," řekl Soumar.

Piráti by se v případě úspěchu ve volbách chtěli také věnovat dopravě. Soumar uvedl, že se nejedná pouze o nyní stavěné dálnice D3 a D4. „Velké rezervy také vidíme v dopravním napojení ve směrech na Plzeň a Vysočinu," uvedl.

Lídry do krajských voleb už představily téměř všechny větší strany na jihu Čech. ODS povede současný hejtman Martin Kuba (ODS), hnutí ANO poslanec Roman Kubíček. STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) vytvoří společnou kandidátku, volební jedničkou bude starostka Vimperku na Prachaticku Jaroslava Martanová (STAN). Sociální demokracii na jihu Čech povede do krajských voleb Tomáš Polanský, Jihočechy 2012 náměstek hejtmana Pavel Hroch. Jedničkou koalice Společně pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Tábor 2020, bude poslanec a náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

Krajské volby na jihu Čech vyhrálo před čtyřmi lety ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti

Štítky volby, Piráti, kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Pirátum se nesmi věřit ani slovo vime co delaji a delali.

Čtvrtek, 20. června 2024, 08:56Odpovědět

Piráty povede do krajských voleb Josef Soumar. Chtějí dostupnější zdravotnictví nebo kvalitnější školství  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.