Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

O místo v Senátu se v obvodu Českých Budějovic utká šest kandidátů

O místo v Senátu se v českobudějovickém obvodu utká šest kandidátů. Magistrát města České Budějovice všechny uchazeče zaregistroval a přidělil jim volební čísla. Ladislav Faktor již kandidovat nebude. Před šesti lety o místo v horní komoře za Českobudějovicko usilovalo osm kandidátů.

Senátorem za českobudějovický volební obvod je nyní Ladislav Faktor (Nezávislý), který v podzimních volbách svůj mandát obhajovat nebude. Rozhodl se tak hlavně kvůli věku.

„O pozici jeho nástupce bude pod číslem 1 usilovat Jan Tkaczik, kterého nominovala koalice politického hnutí SPD a politické strany Trikolóra. Pod číslem 2 kandiduje bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, který zastupuje koalici politických hnutí Starostové a nezávislí a Občané pro Budějovice. Číslo 3 pak přidělil magistrát bývalému místopředsedovi Poslanecké sněmovny Vojtěchu Filipovi kandidujícímu za KSČM," sdělila mluvčí Českých Budějovic Jitka Brůha Welzlová.

Doplnila pak, že číslo 4 má Václav Kupilík (Národní demokracie), pod číslem 5 kandiduje bývalý ředitel Jihočeského letiště Ladislav Ondřich (ANO 2011) a pod číslem 6 českobudějovický radní a předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora (ODS).

Volby do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční ve stejném termínu jako volby do zastupitelstev krajů, tedy v pátek 20. a v sobotu 21. září 2024. Případné druhé kolo senátních voleb bude o týden později.

V roce 2018 se o místo v Senátu v českobudějovickém obvodu utkalo osm kandidátů. Kromě Faktora to byli Jiří Šesták (HOPB), Miloslav Procházka (tehdy ČSSD), Marie Paukejová (ČSNS), Richard Schötz (KSČM), Blanka Jakubcová Sýkorová (PRO Zdraví a Sport), Lubomír Pána (SPD) a Štěpán Tampír (Svobodní).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, České Budějovice, TABULKA, OPRAVA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O místo v Senátu se v obvodu Českých Budějovic utká šest kandidátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.