Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Začněme konečně využívat ekologicky zdroj energie, který je všude kolem nás, vodu

PR článek

Vodní energie (váha vody umocněná působením gravitace) je jedním z nejefektivnějších zdrojů nízkoemisní energie. Čím větší spád a objem vody, tím více využitelné energie. Ačkoliv má např. sousední Německo daleko méně výhodný geografický profil než ČR, uteklo nám ve využití vody a její energie o několik koňských délek.

Česká republika je jako střecha. Ať pohlédnete na jakýkoliv její okraj, všechna voda z našeho území díky geografickému profilu odtéká. Byly doby, kdy využití těchto dispozic bylo hybnou silou ekonomiky a základem prosperity. Zdálo by se moudré a samozřejmé, že v čase, kdy o využití obnovitelných zdrojů energie slyšíte několikrát denně, bude voda na jednom z prvních míst. Opak je pravdou. Regulace odvětví a stavební překážky, a to i v případě rekonstrukcí a obnovy míst, kde vodní motory již stály, nemají v oblasti obnovitelných zdrojů obdoby. Nový zákon o vodách obsahuje po zásahu resortního ministra Hladíka (KDU) dokonce explicitní zákaz výstavby vodních elektráren!

Všechna místa, kde lze efektivně vodu využít, známe už po staletí

Někdo chytrý se ohlédl po historických mapách a zdokumentoval, kde všude má smysl vodní toky využít. Za pomoci TAČR (Technologická agentura ČR) vznikl v roce 2013 dokument, který mapuje kapacity využitelné energie, jejich přesnou lokaci a hlavně – dosud nevyužitý potenciál. V současné době je na celém našem území naprosto trestuhodně nevyužito zhruba 5500 míst s velmi racionálně využitelným hydroenergetickým potenciálem. Alarmující je zejména součet ladem protékající vodní energie, která by v součtu kapacit nahradila výkon „jednoho Temelína“.

V současné době je na celém našem území naprosto trestuhodně nevyužito zhruba 5500 míst s velmi racionálně využitelným hydroenergetickým potenciálem.

… až naprší a uschne … i tak voda poráží Slunce a vítr

Vyjma gravitační síly, provází všechny ostatní přírodní zdroje (OZE) (sluneční záření, vítr, slapová energie) výkyvy výkonů. Ano, „když na kopci nenaprší, pod kopcem nenamelou“, stejné je to ovšem s větrem i zářením slunce. K budování kapacit OZE se však používají veřejné finance. Buď jsou použity jako podpora investiční nebo provozní, kterou pak platíme v ceně energií. Proto je naprosto správné měřit jejich efektivitu a koukat, co nám ten který zdroj přináší. Pokud byste čekali, že právě zde „voda“ prohrává a je tedy důvod tento zdroj nepodporovat, pravý opak je pravdou! Ze zdrojů ERÚ (Energetický regulační úřad) i dat OTE a.s. Statistika POZE rok 2022 vyplývá, že vodní energie poskytuje násobně vyšší objemy roční vyrobené elektrické energie v poměru k instalovanému výkonu oproti ostatním nepalivovým OZE (vyrobená elektřina MWh/1 MW instalovaného výkonu): voda 3 110 MWh, vítr 1 860 MWh, sluneční záření 1 020 MWh!

A přitom si to všechno umíme postavit, vyrobit, instalovat i provozovat sami

Obnovitelné zdroje mají být mj. využity k tomu, abychom snížili podíl fosilních – vysokoemisních zdrojů v našem energetickém mixu a abychom opustili trnovou náruč energetické závislosti na Rusku. A i když článek obsahuje zmínku JE Temelín, nesměřuji proti její dostavbě, naopak. To, co je ale naprosto neobhajitelné, alarmující a trestuhodně marnivé, je fakt, že celé odvětví – stavební – strojně technologické – elektrotechnické - související s využitím energie vodních toků je plně v našich rukou! To všechno si umíme vymyslet, postavit a provozovat my, se svými zdroji, ve své ekonomice, tedy se zisky, které by zůstaly domy. A přesto to neděláme, nepodporujeme, ba dokonce nově zakazujeme!


Zadavatel/zpracovatel: Jihočeši 2012

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeši, voda, obnovitelné zdroje, volby, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začněme konečně využívat ekologicky zdroj energie, který je všude kolem nás, vodu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.