Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Politik by měl pracovat ve prospěch lidí, říká Martin Filip, kandidát za Společně pro jižní Čechy

Emisní povolenky obchodovatelné na burze prodražují energie a vše ostatní, přitom velká část peněz zůstává v kapsách spekulantů, říká Martin Filip.

Green Deal a jeho aplikace v České republice byla diskutována před několika týdny a je zřejmé, že mezi dalšími uvažovanými opatřeními jsou například emisní povolenky na pohonné hmoty a vytápění rodinných domů. Výchozí částkou pro dražbu emisních povolenek bude 45 eur za tunu CO2, nicméně to nemusí být konečná cena.

Zásadním problémem je model volného obchodování emisních povolenek na burze. Do obchodu s emisními povolenkami vstupuje spekulativní kapitál, který vytvoří nedostatek na trhu, a zásadně je prodraží. Výsledná cena je promítnuta do nákladů pro koncového spotřebitele, spekulant realizuje při prodeji zisk a část peněz končí mimo systém fondů, ze kterých jsou placeny projekty na ochranu klimatu. Přesto, že se v minulosti u emisních povolenek pro firmy ukázalo, jak moc mohou být prodraženy spekulacemi na burze, jsou i lidé, kteří tento systém obhajují. Martin Dvořák ministr za STAN dokonce prohlašuje, že snahy odkládat účinnost těchto směrnic jsou na škodu.

Martin Filip je přesvědčený, že politik by měl pracovat ve prospěch lidí, a ne je cíleně ochuzovat. Vláda je nucena dodržet mezinárodní dohody v rámci Fit for 55, ale je nutné to dělat tak, aby nevyháněla průmysl z České republiky, nebo nesnižovala zbytečně životní úroveň občanů. Zisky ze spekulací s emisními povolenkami nejen zbytečně prodraží pohonné hmoty, vytápění a všechny ostatní služby i zboží, ale tyto peníze nezůstanou ani v ekologických fondech, nebo státním rozpočtu.

Martin Filip proto prohlašuje: „Emisní povolenky by neměly být volně obchodovatelné na burze a měly by být prodávány koncovému uživateli za pevně stanovenou cenu napřímo.”

Ing. Martin Filip, Ph.D.
Kandidát do krajského zastupitelstva číslo 36 za Společně pro jižní Čechy, je vyučený Truhlář, technik dřevařské a nábytkářské výroby, absolvent Hospodářské a správní služby lesnické, Lesnictví a doktorského studijního programu Obecná produkce rostlinná. Obyčejný člověk nabízející selský přístup, který chce pracovat ve prospěch lidí.


Zadavatel: Společně pro jižní Čechy, zpracovatel: TOP 09

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky politika, volby, Společně pro jižní Čechy, Martin Filip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politik by měl pracovat ve prospěch lidí, říká Martin Filip, kandidát za Společně pro jižní Čechy  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.