Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: První den voleb je za námi. Zájem voličů je zatím nízký. Místnosti se opět otevřou zítra ráno

První den krajských a senátních voleb je u konce. V deset hodin večer se zavřely volební místnosti. Po noční přestávce budou volební místnosti otevřeny v sobotu od 8:00 do 14:00.

O místa 675 krajských zastupitelů usiluje podle volebního webu celkem 8269 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 12 uchazečů. V bitvě o Senát je 169 registrovaných adeptů, tedy zhruba šest kandidátů na jedno z 27 obsazovaných křesel v horní komoře.

Výsledky voleb by měla tradičně počátkem příštího týdne projednat Státní volební komise s tím, že přinejmenším výsledky krajských voleb budou následně oficiálně vyhlášeny ve Sbírce zákonů.

První den voleb byla v Jihočeském kraji i samotných Českých Budějovicích volební účast podprůměrná. V kraji se účast v prvních hodinách po otevření volebních místností pohybovala jen v několika procentech. K urnám v jednotlivých místnostech přišly maximálně desítky voličů. Na českobudějovickém sídlišti Šumava pak byla účast necelá dvě procenta. V Mladé Vožici na Táborsku dorazilo přes 40 voličů ze sedmi stovek registrovaných.

„První hodinu po otevření byl zájem větší, teď už moc lidí nechodí. Není to nic překvapivého, o krajské volby je pokaždé nejmenší zájem,“ sdělili členové 1. volebního okrsku v Českých Budějovicích. Jako zajímavost doplnili, že nejstarší volič byl ročník 1934. „Známe ho dobře, nevynechá žádné volby,“ řekli.

Lídři mají odvoleno

Mezi dnešní voliče patřili tradičně prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) nebo jeho předchůdce a předseda ANO Andrej Babiš.

Petr Pavel se ve volební místnosti nechal slyšet, že určitě nastanou komplikace kvůli následkům povodní, ale všichni, kdo budou chtít odvolit, tak mohou. Prezident to dnes řekl novinářům poté, co v Černoučku na Litoměřicku společně s manželkou Evou odvolili ve volbách do Senátu a krajského zastupitelstva.

Pavel řekl, že o komplikacích na určitých místech není pochyb, navíc lidé mají po záplavách spoustu jiných starostí. V nejvíce postižených obcích jsou ale podle prezidenta zajištěny náhradní volební místnosti, případně byly sloučeny volební okrsky. „Myslím, že všichni, kdo budou chtít, tak mohou odvolit,“ uvedl.

Podle Pavla existuje spousta problémů, které vyžadují řešení, a na které třeba někteří lidé nadávají. Jedinou cestou, jak něco změnit, jsou právě volby, míní hlava státu. Za důležité považuje i volby do horní parlamentní komory. „Senát je demokratickou pojistkou, zajišťuje stabilitu legislativy a určitou protiváhu Poslanecké sněmovně,“ podotkl.

Odvoleno má také Andrej Babiš. Podle něho je hlasování důležité z více aspektů. „Jednak uvidíme, jak voliči vnímají tříleté vládnutí této nejhorší vlády od vzniku samostatné České republiky. Také uvidíme, jaký vliv bude mít katastrofa, ty povodně. A také je důležité pro nás všechny vidět, jestli Motoristé, Přísaha a Stačilo! obhájí volební úspěch z evropských voleb,“ uvedl expremiér.

Očekává nižší volební účast v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, které byly povodněmi zasaženy nejvíce. „Uvidíme, jestli to skutečně proběhne podle příslibů ministra vnitra Rakušana,“ podotkl. Vláda tento týden debatovala o tom, zda zachovat původní termín voleb či je kvůli záplavám posunout, nakonec se rozhodla pro první možnost.

„Chtěli bychom obhájit naši pozici. Já to počítám na počet voličů,“ řekl Babiš. „Samozřejmě není to na počet hejtmanů, protože tam všichni víme, že pětikoalice se vždycky domlouvá a pokud nás můžou obejít, tak nás obejdou,“ konstatoval. ANO před čtyřmi roky uspělo v 10 krajích, hejtmany ale mělo pouze tři.

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky volby, povodeň, Senát Parlamentu České republiky, Petr Pavel, Andrej Babiš, volební místnost, ANO 2011, Česko, Parlament České republiky, Petr Fiala, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: První den voleb je za námi. Zájem voličů je zatím nízký. Místnosti se opět otevřou zítra ráno  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.