Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Piráti opustili vedení města. Koalice tak ztratila nadpoloviční většinu

, aktualizováno před 2 hodinami

Piráti v Českých Budějovicích opouští vedení města. Koalice tak ztrácí nadpoloviční většinu, zůstávají v ní ODS, Společně pro Budějovice a Jihočeši, mají tak celkem 20 ze 45 zastupitelů. Pirátská náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková dnes ráno informovala o tom, že rezignuje na svůj post, následně další pirátští zastupitelé oznámili, že odchází do opozice. Zda bude vedení města hledat nového partnera, nebo bude vládnout v menšině, není jasné.

Vedení českobudějovické radnice zažívá krušný start nového týdne. Jeden z koaličních partnerů, Česká pirátská strana, totiž oznámil, že odchází do opozice. Stát se tak mělo před dnešním jednáním zastupitelstva.  

Na svůj post náměstkyně primátorky pro kulturu, životní prostředí a územní skupiny rezignovala Zuzana Kudláčková. Novináře o tom informovala v tiskové zprávě. Důvodem má být nesoulad v koalice na zásadní změně územního plánu. „Důvodem k mému odchodu je především aktuální rozdílný názor mezi koaličními partnery a naším zastupitelských klubem na zásadní změnu územního plánu v evropsky významné lokalitě Vrbenské rybníky,“ uvedla Kudláčková. V opozici tak za Piráty zůstávají Martin Novotný, Pavla Heyduková a Jan Hošek, který nahradí právě Kudláčkovou.

Podle zbylých koaličních partnerů je rozhodnutí Pirátů překvapivé a nečekané. „V rámci dnešního koaličního jednání k 1 bodu programu Zastupitelstva SM ČB tři zastupitelé za Piráty následně vypověděli koaliční smlouvu. Bez předchozího jednání, které by dle koaliční smlouvy mělo předcházet vypovězení smlouvy, toto dnes padlo,” komentovala primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Celou událost na Facebooku komentoval také první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). „Záležitost dost nečekaná a pseudodůvody, které při tom uvedli, byly nesmyslné až úsměvné. Začínáme tedy po dvou letech znova, ale ze svého kurzu rozvoje Budějc neuhneme,” napsal. 

Podle náměstka primátorky Tomáše Bouzka (Společně pro Budějovice) by se politici měli chovat jinak. „Pokud jsou nějaké programové neshody v koalici, tak se mají řešit věcně, což znamená, že se k věci svolá koaliční jednání. A nemělo by to být tak, že se po víkendu dozvíme, že náměstkyně nám bez přípravy oznámí, že končí a její straničtí partneři koalici opustí. Tak se to nedělá," uvedl Bouzek. 

Opoziční Hnutí občané pro Budějovice na Facebooku napsalo, že jde o první velkou koaliční krizi současného vedení radnice. Kritizovalo mimo jiné to, že opozici nikdo neinformoval o tom, co se děje, když se dnes ráno situace před začátkem jednání zastupitelstva řešila. Podle zastupitele a bývalého primátora Budějc Juraje Thomy (HOPB) koalici „dostihla vlastní neobratnost". „Všichni si pamatujeme přetahování zvolených kandidátů a krečovitou snahu slepit jakoukoliv koalici. Postavit ji na Pirátech, byla od počátku chyba a já se tomuto vývoji nijak nevidím. My jsme na případný zájem o jednání s námi připraveni. Záleží nám na tom, aby město fungovalo," napsal redakci.

Nový partner nebo vedení v menšině?

V komunálních volbách před dvěma roky získala ODS 16 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 13 mandáty. Třetí hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) má šest zastupitelů. Čtvrtá SPD drží čtyři mandáty, tři zastupitele mají na pátém místě Piráti. Šesté bylo Společně pro Budějovice se třemi mandáty. Jihočeši 2012 měli jednoho zástupce Martina Maršíka, který se do samosprávy dostal jako kandidát HOPB. 

V koalici tak zůstávají ODS, Společně pro Budějovice a Jihočeši 2012, kteří mají dohromady 20 zastupitelů ze 45. Jestli bude vedení města hledat nového koaličního partnera nebo bude vládnout v menšině, zatím není jasné. Oslovit by mohlo například opoziční ANO, které koalici při předchozích zasedáních zastupitelstva často podporovalo při hlasování.

„Koalice ztratila nadpoloviční většinu. My jsme samozřejmě ochotní jednat. Ale víc vám k tomu teď neřeknu. Míček je na straně stávající koalice, která je teď tedy menšinová. Uvidíme, zda nás vezmou k jednání a jakým způsobem to bude,“ komentoval opoziční zastupitel ANO Viktor Lavička.

„Budeme se pohybovat na půdorysu zastupitelstva, o jehož složení rozhodli voliči v roce 2022 a budeme hledat nějakou vládní formu. Před dvěma roky stála naše filozofie na tom, abychom udrželi vládní půdorys, i když jsme si uvědomovali, že ta koalice je velmi křehká," uvedl českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, Piráti, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti opustili vedení města. Koalice tak ztratila nadpoloviční většinu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.