Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Rektor Grubhoffer považuje Zemanovo chování za poťouchlou svévoli

Odmítnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat navržené profesory považuje rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer za poťouchlou svévoli. Podle něj prezident nemá právo tímto způsobem znevažovat vědeckou činnost navržených kandidátů.

Zeman před dvěma týdny odmítl z různých důvodů jmenovat profesorem Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. „Jedno z vysvětlení této poťouchlé svévole se mi zdá být to, čím je obvykle označován pocit vlastní neomylnosti a důležitosti, to jest patent na rozum,“ uvádí Grubhoffer.

Podle něj nesmí veřejnost zapomínat na to, že titul profesor není jen prázdné slovo před jménem. Jedná se o vrchol vědecké činnosti a nejvyšší metu, na niž může člověk v akademické sféře dosáhnout. „A pokud se někdo stane profesorem, stojí za tím skutečně hodně práce,“ říká.

Mimořádně schopný a talentovaný vědec se při souhře okolností prý může dočkat profesorského titulu ještě před 40. narozeninami. U většiny případů se však podle Grubhoffera jedná o podložené ohodnocení celoživotní práce. „Prezident pak má v takovou chvíli přímo povinnost jmenovací dekrety profesorům udělovat. Stejně tak jako já podepisuji diplomy absolventům naší univerzity. Také si při tom procesu nevybírám, jestli někoho z různých důvodů nevyřadím. Na to nemám právo,“ přidává Grubhoffer.

Rektor Jihočeské univerzity se v minulosti například zastal Martina C. Putny, jehož prezident také odmítl jmenovat profesorem. Grubhoffer je jedním ze dvou rektorů, kteří nedostávají pozvánku na Pražský hrad na předávání státních vyznamenání 28. října. Kromě něj není na Hrad zván ještě Mikuláš Bek z brněnské Masarykovy univerzity.

Zeman tentokrát odůvodňoval to, že nejmenuje některé profesory, například jejich působením ve strukturách minulého režimu. Podle Grubhoffera však tento fakt není v rozporu s kritérii pro udělení titulu profesora. „Budu mluvit v obecné rovině. Byl bych první pro to, aby například bývalí spolupracovníci Státní bezpečnosti měli jakékoliv mimořádné možnosti rozvoje. Ale na druhou stranu musíme respektovat zákony. Samozřejmě pokud by takový člověk usiloval o vedoucí funkci na univerzitě, tak ji nemůže získat, protože k tomu potřebuje negativní lustrační osvědčení. Ovšem v uvozovkách normální profesor tento dokument dokládat nemusí. Tím pádem se nedostává do žádného střetu se zákonem,“ říká Grubhoffer.

Dodává, že se nesetkal s tím, aby v jiné zemi prezident postupoval při jmenování jako Zeman. Podle Grubhoffera český prezident svými kroky usiluje o to, aby skutečně v budoucnosti nemusel profesory jmenovat. „Zatím se však nedá vyloučit, že se v budoucnosti podobné excesy při této proceduře nebudou ze strany Miloše Zemana opakovat,“ uzavírá rektor.

Zdroj: ČTK

Štítky Libor Grubhoffer, Miloš Zeman, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jiří Fajt, Ivan Ošťádal, Jan Eichler, Mikuláš Bek, Pražský hrad, Masarykova univerzita, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Vždy jsem Grubhoffera považoval spíše za politického tajtrlíka a to co žvaní to zdá se potvrzuje. Takže jak ono to s tím jmenováním vlastně je, odbornou způsobilost samozřejmě určí komise z dané vysoké školy a návrh musí podat a podpořit minimálně 2 profesoři stejného nebo příbuzného oboru. Pak následuje posuzování, věřme že odborně správné. Po něm, projde-li navržený jedinec "vědecká rada prostřednictvím ministra školství navrhne prezidentovi republiky, aby jej pro daný obor profesorem jmenoval. Jde přitom podle čl. 63 odst. 2–4 Ústavy o rozhodnutí prezidenta republiky, které ke své platnosti potřebuje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády a za které nese odpovědnost vláda."Tedy rada navrhne, nikoli že diktuje, když já navrhnu aby se rektor kousnul do pozadí, také jde o návrh, nikoli o povinnost. ostatně je to výslovně uvedeno v §73 zákona 111 z roku 1996 Sb. "Profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra." mluví se jasně o NÁVRHU nikoli například "dle rozhodnutí vědecké rady", což by znamenalo že má prezident povinnost. Tady si knecht placený z daní (rektor) dost plete kdo je šéfem. Nikoli nějaký rektor druhořadé univerzity (snad mu nepřidávám) ale prezident, kterému někdo něco navrhne a on se rozhoduje, zda návrh podepíše či nikoli. Mají holt StBáčtí pacholci občas smůlu. A pokud Grubhoffer považuje práci politruka které se dotyčný v armádě věnoval za "práci" hodnou ocenění profesurou, jsem rád že mu nemusím podat ruku. A také nám nějak rektor zapomíná že nejde jen o čestné ohodnocení, ale i o finance, což je zřejmě hlavní důvod vzteku když "kámoše nejmenují". Pro rektora by zřejmě byl přijatelný i Dr. Mengele, údajně byl odborně také spůsobilý, že to byl morálně a lidsky odpad přece dle rektora nehraje roli.

Středa, 20. května 2015, 10:12Odpovědět

Rektor Grubhoffer považuje Zemanovo chování za poťouchlou svévoli  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.