Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Prezident dorazil do jižních Čech, které jsou podle něj šťastným krajem

Přesně dvě minuty po půl jedenácté dopoledne dorazila prezidentská kolona s prezidentem České republiky Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou Zemanovou před budovu Krajského úřadu Jihočeského kraje. Pár vystoupil ze druhé limuzíny a na úvod si vyslechl jak pískot a troubení, tak potlesk a podporující komentáře ze strany, především starších, občanů. S transparentem přišli i aktivisté Radan Běhoun a Šimon Heller.

Po přivítání od hejtmana Jiřího Zimoly se hlava státu vydala do útrob úřadu, kde pozdravil místní zaměstnance. Po krátkém jednání se Zimolou za zavřenými dveřmi předstoupil před jihočeské zastupitele a nově zvolené starosty obcí na společnou diskusi.

„Chtěl bych poblahopřát nově nebo staronově zvoleným starostům, kteří jsou zde přítomni a současně říkám: ,Dovolte, abych s tímto blahopřáním vyslovil upřímnou soustrast.‘ Protože úkol starosty je úkol horolezce, který se dostal na vrchol, na něm vždycky fouká, je tam sníh, zima a led. A vždycky dodávám, že jsou tam šerpové, kteří vás chtějí stáhnout, místo aby vám pomáhali se tam udržet. To je politická realita, o které se málo mluví, ale existuje,“ řekl Zeman úvodem.

Prezident pokračoval, že si kraj zamiloval už v roce 1992, kdy ho procestoval během své kandidatury za Českou stranu sociálně demokratickou. „Vracel jsem se sem za velmi provokativními účely. Zejména na Šumavu, kde zahynuly tři miliony stromů kvůli zeleným fanatikům. Úmyslně říkám zeleným, ne ekologickým, protože ekologové vědí, co je biomasa,“ přidal Zeman, který se těšil na rybník Rožmberk, jenž by podle něj nevznikl, kdyby vládli právě zelení fanatici. „Místo toho by tam byly útulné mokřady se spoustou komárů.“

Nejpalčivějším problémem prezidenta je samozřejmě dostavba dálnice D3 z Prahy na jih Čech. „Co říci o zemi, kde se za posledních šest let vystřídalo deset ministrů dopravy? Že je to země šťastná, protože žádný ministr dopravy nemá čas, aby připravil koncepci, natož aby tuto koncepci realizoval,“ komentoval neustálé průtahy. Podle Zemana je ale Jihočeský kraj šťastný, protože zde nemá Ludmilu Havránkovou, která blokovala stavbu D11 v Královehradeckém kraji, má jednu z nejnižších nezaměstnaností v republice a absolutně nejmenší zadluženost.

K významnému výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa se kromě Jihočeského kraje, který je letos ve znamení akce Jižní Čechy husitské, přidává i Miloš Zeman. Poprvé po devadesáti letech bude na Pražském hradě vztyčen prapor s červeným kalichem na zlatém poli. „Tuto vlajku naposledy vztyčil Tomáš Garrigue Masaryk, papežský nuncius odjel na protest z Prahy. Neočekávám, že tato část historie se bude opakovat, ale až budu při vztyčování mluvit, připomenu Masarykova slova: ,Tábor je náš program!‘ Na Pražském hradě vlastně řeknu, že Jihočeský program je program České republiky,“ uzavřel svůj projev prezident.

Během dotazů navíc řekl, že bude vetovat novelu zákona o národních parcích. Vadí mu zvýšení bezzásahových zón. Divil se i nad postojem starostů. „Neuvědomují si, jaká past se na ně chystá. Citoval bych starostu Lipna, který na mou otázku, proč Lipno prosperuje, suše odpověděl: ,Protože není na území šumavského národního parku.‘ A je to pravda.“

Hejtman Jiří Zimola si s Milošem Zemanem na závěr vyměnili dary. Z Prahy zamířila na jih Čech čajová souprava, opačným směrem poputuje obří kalich. Na otázku, zda je z lipového dřeva, hejtman trochu zaváhal, nakonec s drobnou pomocí odpověděl, že ano. „Prezident má vždycky pravdu, a to i v případě, že ji nemá,“ komentoval se smíchem Zeman.

Štítky Jihočeský kraj, Miloš Zeman, Česko, Ivana Zemanová, Jiří Zimola, Šimon Heller, Praha, Tomáš Garrigue Masaryk, Pražský hrad, Jan Hus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident dorazil do jižních Čech, které jsou podle něj šťastným krajem  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.