Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Nezařazení budějčtí zastupitelé založili klub Nezávislých

Pět nezařazených zastupitelů Českých Budějovic, někdejších členů ANO, TOP 09 a ČSSD, v úterý založilo klub Nezávislých. Předsedkyní klubu se stala Eliška Richtrová. Zatímco ANO s nimi podle pondělního usnesení sněmu nemíní vyjednávat, dosud opoziční ČSSD by je ráda viděla v nové koalici s ANO, KDU-ČSL a ODS. Povolební koalice ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL přestala fungovat 29. června, kdy opoziční ČSSD úspěšně iniciovala na zastupitelstvu odvolání primátora a jeho tří náměstků.

Šachová velmistryně Eliška Richtrová, která na kandidátce ANO v komunálních volbách získala nejvíce hlasů, se s hnutím záhy rozešla, nesouhlasila s vytvořením koalice s OPB, prosazovala spolupráci s ČSSD. Zvedla ruku i pro odvolání primátora Jiřího Svobody a jeho tří náměstků, z hnutí byla proto nedávno vyloučená.

Členy nového klubu jsou vedle Richtrové, bývalý první náměstek primátora za ANO Pavel Matoušek, který zřejmě odstartoval krizi na radnici, když nezvedl ruku pro dohodnuté členy dozorčí rady teplárny, Kamil Calta, který byl vyloučen z TOP 09 a v minulém volebním období byl radním, Filip Šmaus, jenž byl za podíl na odvolání vlastního primátora rovněž vyloučen z ANO, a Eva Hajerová, která vystoupila z ČSSD. Nejdříve koalici podržela a později se přidala k jejím odpůrcům. V minulosti se zasadila o odvolání primátora Juraje Thomy.   

Jednání o nové radniční koalici skončila po prvním kole na mrtvém bodě poté, co zástupci ANO a OPB chtěli jednat s eventuálními partnery jako celek. Opoziční ČSSD a ODS to odmítly. Nyní se ANO a OPB podle Svobody dohodly, že budou jednat samostatně, ale v souladu. Po pondělním sněmu místní organizace ANO byla v úterý na programu schůzka ANO s OPB. Ve čtvrtek by ANO mělo jednat s ODS a poté s ČSSD.

Podle Svobody, který byl v pondělí zvolen předsedou místní organizace ANO, se konají i jiná jednání o nové koalici, ale „z hlediska matematické logiky a některých nepřijatelných kombinací“, zejména ve vazbě s KSČM, je celkem logické, že bez ANO a OPB lze obtížně sestavit nějakou racionální koalici. Nezávislí jednali zatím s ČSSD a nyní čekají, jak dopadnou jednání velkých hráčů.

Město nyní řídí sedmičlenná rada v čele s náměstkem primátora Petrem Holickým. Pokud se nepodaří novou koalici uzavřít, zastupitelstvo se sejde nejspíše až po prázdninách.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, ČSSD, koalice, TOP 09, KDU-ČSL, Eliška Richtrová, primátor, ODS, Občané pro Budějovice, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezařazení budějčtí zastupitelé založili klub Nezávislých  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.