Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská věří, že se najdou peníze na výkup vepřína v Letech

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská věří tomu, že se najdou peníze na vykoupení vepřína v Letech na Písecku. Stojí na místě bývalého koncentračního romského tábora. Náklady na vykoupení vepřína se pohybují v řádech stovek milionů korun. Horská to řekla dnes v Letech při uctění obětí romského holokaustu a vzpomínky na zahájení a ukončení provozu romského koncentračního tábora.

„Jsem neuvěřitelný optimista. Doufám, že se ty peníze najdou a ten vepřín opravdu půjde pryč. Toto místo si to zaslouží a také naše společnost si zaslouží udělat takový krok, bylo by to velké gesto smíření,“ uvedla. Dodala, že vykoupení vepřína by mělo i jiný rozměr. Podle ní by to pomohlo i ke zlepšení mezilidských vztahů.

Tradiční pietní akty, jakým byl i ten dnešní, se konají v těsné blízkosti vepřína, kde vznikl památník obětem romského holokaustu. „A právě ten vepřín ubírá na intenzitě prožitku na tomto místě,“ řekla místopředsedkyně Senátu.

Podle ředitele památníku Lidice, který spravuje i Lety, Milouše Červencla však problematika výkupu nesouvisí jen s penězi. Připomněl, že vlastník vepřína, společnost Agpi, požaduje také náhradní prostory pro přesun chovu. „To znamená sehnat v okolí místo s dostatkem rostlinné výroby, dostatkem vody a které by navíc leželo v dostatečné vzdálenosti od zabydlených oblastí,“ řekl Červencl. Česká vláda se v romské strategii do roku 2020 zavázala, že vepřín z Let zmizí. V minulosti to jako svou prioritu už označilo několik kabinetů. Ovšem současný premiér Bohuslav Sobotka loni uvedl, že ani jeho vláda patrně nenajde peníze na výkup vepřína.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo ani 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Zdroj: ČTK
Foto: upload.wikimedia.org

Štítky Miluše Horská, peníze, Senát Parlamentu ČR, holokaust, okres Písek, Bohuslav Sobotka, Vláda ČR, Lidice, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Peníze "se najdou"? Tedy mi to zaplatíme z daní, že soudružko Horská? Zatím vláda "našla" peníze na své odměny (tak na půl vepřína) a na rádobyuprchlíky. Tak teď ještě na cikány. Jen by mne zajímalo, když to cikány tak hrozně trápí, proč si neudělali sbírku mezi sebou, je jich asi 300 000, kdyby dal každý stovku ročně (to je tak půldruhé krabičky cigaret) tak za těch 25 let mají asi 750 mega, což by na vepřín stačilo 2x a když vezmu jak vždy křičí že chtějí práci, mohli ten nový postavit sami a ušetřit tak třeba na něco co tolik chtějí, třeba školu, nebo rekvalifikační středisko pro jejich dříče. Pročpak pořád jen čekají s nataženou pazourou a sami prd dělají?

Pondělí, 3. srpna 2015, 20:02Odpovědět

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská věří, že se najdou peníze na výkup vepřína v Letech  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.