Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Budějcích vznikla po čtvrt roce nová radniční koalice

Téměř po čtvrt roce provizorní vlády na českobudějovické radnici se politikům podařilo uzavřít novou koalici. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít těsnou většinu jednoho hlasu.

Původní koalice, kterou tvořily ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL, se rozpadla 29. června poté, co ČSSD iniciovala odvolání primátora a jeho tří náměstků. Dnes podepsali představitelé ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS novou koaliční dohodu. Nové vedení města musí ještě potvrdit zastupitelé na pondělním zasedání.

V opozici vedle KSČM skončili zástupci OPB, TOP 09 a Nezávislých, jejichž klub tvoří pět stranických odpadlíků, kteří se podíleli na červnovém rozpadu koalice. Jsou mezi nimi zastupitelé zvolení za ANO, TOP 09 a ČSSD.

Do křesla primátora se podle dohody vrátí Jiří Svoboda a jeho statutárním náměstkem by se měl stát Petr Podhola (ČSSD), jenž 29. června inicioval pád vedení města. Kromě primátora v jedenáctičlenné radě města obsadí ANO další čtyři místa, ČSSD bude mít čtyři radní, lidovci a občanští demokraté pak po jednom zástupci.

Koaliční partneři se podle Svobody shodli na programových prioritách. Aby se koalice dokázala shodnout i na sporných tématech, ustanovila koaliční radu, ve které mají strany po třech zástupcích. „Hlavním jejím smyslem je, aby prošla pro koalici strategická a politicky důležitá rozhodnutí,“ řekl Svoboda. Noví partneři se podle něj shodli i na počtech zastoupení jednotlivých stran v orgánech společností, které město vlastní nebo v nich má majetkovou účast. Zasednou v nich uvolnění funkcionáři. Teplárnu, kde krize staré koalice odstartovala, bude mít v gesci primátor.

„Politika není osobní život, já to vnímám pragmaticky, prostě situace se tak vyvinula, není to v osobní rovině. Věřím, že to bude fungovat,“ odpověděl na otázku, jak se mu bude spolupracovat se statutárním náměstkem Petrem Podholou, který ho v červnu odvolal z funkce.

Namísto sedmi uvolněných náměstků teď budou čtyři plus uvolněná členka rady. Petr Holický, který vedl provizorní radu, zůstává na pozici náměstka pro investice, František Konečný má v gesci dopravu a územní rozvoj, Jaromíru Talířovi zůstává resort kultury.

Kromě primátora a dvou náměstků zůstává za ANO v radě Lucie Kozlová, která bude na plný úvazek pokračovat ve správě financí, dalším zástupcem ANO bude poslanec Roman Kubíček. Za ČSSD vedle Podholy, který získal na starost školství, životní prostředí, územní plánování a správu veřejných statků, zasednou v radě Miroslav Joch, Josef Průcha a Jaroslav Mach. Zástupcem ODS v radě bude Michal Šebek.    

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.

Zdroj: ČTK

Štítky koalice, České Budějovice, ČSSD, ANO 2011, radnice, primátor, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vznikla po čtvrt roce nová radniční koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.