Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Členové jihočeské ODS se sešli při regionálním sněmu

Regionální sněm ODS Jihočeského kraje proběhl ve čtvrtek 1. listopadu v budějckém sídle občanských demokratů v Modrém domě. Na sněmu bylo přítomno 81 delegátů z oblastních sdružení České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Jednání sněmu zahájil předseda jihočeské ODS Martin Kuba, který ve svém úvodním projevu zhodnotil nejen průběh a výsledky krajských a senátních voleb, ale také se věnoval politice ODS a vlády České republiky.

Část svého proslovu zaměřil na zhodnocení situace ve straně před kongresem a také prognóze dalšího možného vývoje stability vlády, v kontextu s výsledky volby nového vedení ODS, která se bude konat na víkendovém kongresu občanských demokratů v Brně.

Následoval jeden z hlavních bodů programu - volba kandidátů do výkonné rady ODS. Z navržených členů, kteří kandidaturu přijali, byli většinou hlasů zvoleni Pavel Dlouhý (OS České Budějovice) a Vladimír Homola (OS Písek).

Volbě předcházely krátké proslovy navržených kandidátů. Pavel Dlouhý mimo jiné uvedl: „ODS od svého vzniku reprezentovala v české politice ´stranu zdravého rozumu´. Tuto vlastnost však s nástupem Mirka Topolánka jako předsedy postupně ztrácela a čím dál více se stávala stafáží ´probruselské´ politiky TOP 09 a zejména ministra financí Kalouska, který na ministerstvu financí úřaduje s přestávkou takzvané úřednické vlády již od roku 2007. Byla to však právě naše, jihočeská regionální organizace, která před volbami v roce 2009 vyzvala Mirka Topolánka, aby po jeho známých excesech post předsedy strany opustil. A od těch dob čelíme zde na jihu Čech, včetně mé osoby, silnému mediálnímu tlaku, který není náhodný.“

Dalším významným bodem programu byla volba kandidátů pro volby do vedení ODS, které proběhnou v rámci kongresu ODS v Brně ve dnech 3. až 4. listopadu, tedy o nadcházejícím víkendu.

Regionální sněm zvolil kandidátem na předsedu ODS Petra Nečase, na prvního místopředsedu ODS Martina Kubu, na místopředsedy Miroslavu Němcovou, Jiřího Pospíšila a Tomáše Chalupu. Sněm dále zvolil naše zástupce v kontrolní a revizní komisi, ve smírčí komisi a naše delegáty do komisí kongresu.

V další části jednání sněmu zazněly diskusní příspěvky zástupců oblastních sdružení, kteří hodnotili jak současné postavení ODS z pohledu regionální i celostátní politiky, tak také vyjádřili svá stanoviska a názory k výsledkům krajských a senátních voleb i návrhy k dalšímu směřování jihočeské ODS. Výsledky voleb krátce shrnuli Tomáš Jirsa a Jan Zahradník (oba OS České Budějovice).

K tématu hovořili také Jan Bauer (OS Prachatice), Vladimír Homola (OS Písek), Petr Maroš (OS České Budějovice), Jan Váňa (OS Jindřichův Hradec) a další. Svůj pohled na současné postavení jihočeské ODS velmi otevřeně a konstruktivně vyslovili Pavel Dlouhý (OS České Budějovice), Michal Polata (OS Strakonice), Václav Král (OS České Budějovice) a další.

Regionální sněm splnil svůj úkol a diskuse bude pokračovat na Kongresu ODS v Brně.

Zdroj: ODS Jihočeský kraj

Štítky ODS Jižní Čechy, regionální sněm, Modrý dům, České Budějovice, ODS, Písek, politika, kongres, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Prachatice, Strakonice, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové jihočeské ODS se sešli při regionálním sněmu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.