Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Doba silné korupce pominula, klientelismus ale stále přežívá

Klientelismus, šlendriánství, ledabylá kontrolní činnost a s tím související vysoké platby dodavatelům za nekvalitně odvedenou práci. To jsou podle lídra českobudějovické kandidátky KSČM do komunálních voleb Ivana Nadberežného hlavní důvody, proč se ve městě zbytečně plýtvá penězi.

Řízení města se podobá způsobu řízení obchodní firmy. Pokud chce být úspěšná, musí se starat o to, aby díky předem připravené koncepci své snažení co nejvíc zefektivnila a prezentovala se kvalitní prací, ne ztrátami a růstem zadluženosti. Podle slov muže, jenž sám už téměř čtvrtstoletí podniká v polygrafickém průmyslu, ale jihočeské metropoli taková dlouhodobá koncepce chybí.

„Naše firma není vázána na ‚lobbystické‘ zakázky, a tak jsme neustále pod tlakem, že nemůžeme nic ošidit ani podplatit, vše musíme vždy dodat v maximální kvalitě a přitom za co nejnižší cenu. Na tento přístup jsem zkrátka zvyklý,“ naráží zkušený třiašedesátiletý podnikatel na téma, které podle něj trápí většinu občanů Českých Budějovic.

„Jestliže stavba má nějaké předpisy, tak ji podle nich dělejme. V poslední době se totiž stále častěji setkávám s případy, kdy velká a zkušená projekční firma tvrdí, že převzala špatné projekty po svém předchůdci, a proto zakázku podle nich pouze dokončila. Chápu, že se můžou v průběhu stavby objevit problémy, ale takhle to přece řešit nejde!“ kroutí hlavou představitel komunistů.

Podle jeho názoru by měla České Budějovice řídit osobnost, která si k sobě do rady města, nejvyššího voleného orgánu, přizve schopnou partu kolegů a všichni společně dokážou nejen hledat finance, ale i přes protichůdné politické názory dojít k věcné dohodě, kvalitně řídit procesy ve městě, vzniklou situaci si vždy odpovědně vyhodnotit a hlavně - kontrolovat. Řeč je nyní především o neustálých opravách silnic a chodníků.

„Nejdřív to vypadalo, že se spousta ulic předělalo, ale nakonec je jich mnohem víc poškozených. Chodníky se nám rozpadají pod nohama, na silnicích jsou v propadech kaluže, na spoustě míst se objevují výtluky - v nejnovější části Lannovy třídy se uvolňuje dlažba, v ulici Boženy Němcové se na nových chodnících drží voda a podobně. Stavby sice podléhají záruce pět až šest let, na druhé straně však má firma vždycky nějakou výmluvu, proč se to neudělalo pořádně. Škrtání nejvyšší a nejnižší nabídky při výběrových řízeních také není řešením. Pokud někdo udělá nekvalitní práci, musí tomu odpovídat částka, kterou dostane zaplacenou, třeba i s finanční ztrátou,“ nabízí Ivan Nadberežný způsob, jak stavební firmy donutit pracovat lépe, efektivněji a zároveň tím šetřit veřejné finanční prostředky, a to nejenom v Českých Budějovicích.

Lídr kandidátky KSČM je současně přesvědčen, že doba silné korupce v České republice již pominula. „Avšak nepřičinili se o to politici ani úředníci, je to následek sníženého objemu peněz ve finančním oběhu, v pokladně státu, měst i obcí a s tím související úbytek práce a hrozba vyšší nezaměstnanosti,“ tvrdí Nadberežný a doplňuje, že klientelismu se u nás pořád daří. „Stále se tady hledají cesty, jak přece jenom tu cenu změnit, aby se věci řešily v zájmu určitých jednotlivců nebo skupin. Už jsme odbourali předražování, teď je třeba zbavit se lidí a firem, které svou práci neumí, nebo na ni nemají technologii a odvádějí nekvalitní dílo.“

Stejně by měla radnice přemýšlet i o cyklostezkách, aby nebyly pouze módní záležitostí, ale naopak vznikaly jako vstřícnost a určité východisko, jak zlepšit dopravu ve městě. Pozornost musí budoucí politická reprezentace věnovat také výstavbě dostatečného počtu parkovacích míst.

„Nemůžeme budovat nové domy a nemít vyřešené parkování, i když zákon tvrdí, že na jeden byt prý stačí půl parkovacího místa. Nebo slíbit v centru města stavbu parkovacího domu, ale pak na větší části pozemku postavit kanceláře, když pak ani jim kapacita parkování nestačí. V rakouském Linci za posledních deset až patnáct let vybudovali privátně kolem devíti tisíc podzemních parkovacích míst a město další stovky na volných plochách, a doprava je tam na úplně jiné úrovni,“ nabádá Ivan Nadberežný veřejnost k pohledu za hranice.

Jak závěrem dodává, blížící se komunální volby mají sloužit k tomu, aby se povedlo odhalit všechny nedostatky a vybraní představitelé města je začali intenzivně řešit. „Po roce 1990 si radniční koalice stavěly smělé cíle. Že Budějovice budou městem obchodu, průmyslu, turistického ruchu, s vyřešenou dopravou, městem krásné přírody, do něhož je zasazena spousta zeleně. To všechno ale vidím po dlouhých letech kriticky, v mnoha věcech jsme stále na začátku...“

PR text

Štítky Ivan Nadberežný, INPRESS, tiskárna, České Budějovice, KSČM, Komunistická strana Čech a Moravy, klientelismus, korupce, předražené zakázky, nekvalitní práce, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, parkování, doprava, chodník, Božena Němcová, Česko, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doba silné korupce pominula, klientelismus ale stále přežívá  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.