Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Dostavba Temelína se odkládá. Obce neví, co bude dál

Čtvrteční zpráva o ukončení tendru na dostavbu Temelína nepříjemně překvapila hlavně jihočeské obce a města v okolí jaderné elektrárny. Pro ně tato novina znamená řadu komplikací, jelikož počítaly s projekty, které byly spojeny s výstavbou dvou bloků Temelína.

„Je to šok a velká rána,“ uvedl starosta obce Temelín Petr Macháček. Podle něj byla dostavba jaderné elektrárny mimo jiné spojena i s novými pracovními místy pro místní obyvatele. „Naše obec připravila plochu pro výstavbu rodinných domků pro pracovníky, kteří měli na nových dvou blocích Temelína pracovat jako třeba operátoři nebo technici. Po tom rozhodnutí je nám ale jasné, že ti lidé u nás téměř jistě stavět nebudou,“ řekl Macháček.

Otázkou zůstává, jak bude nyní pokračovat rámcová smlouva se společností ČEZ. Energetická společnost slíbila jako kompenzaci za provoz jaderné elektrárny a dostavbu dalších bloků vložit do regionu v následujících deseti letech od roku 2009 kompenzace ve výši čtyři miliardy korun. Z toho 2,5 miliardy korun mělo zamířit do investic související s plánovanou dostavbou elektrárny, zejména do budování dopravní infrastruktury.

„Uvidíme, co dnešní rozhodnutí bude pro podobu rámcové smlouvy znamenat. Připravujeme se na jednání se společností ČEZ ohledně dalšího vývoje,“ uvedl starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Teprve prý příští dny ukážou, jaké přesné důsledky bude rozhodnutí o zastavení tendru mít. Podle Šnorka však určitě přinese změnu do plánovaného rozvoje měst a obcí v okolí jaderné elektrárny.

Pokud by Temelín realizoval dostavbu dvou bloků, počet obyvatel Týna prý mohl stoupnout až o tisíc lidí. „Na to jsou samozřejmě navázané projekty jako rozvoj obytných a průmyslových zón, investice do dopravní infrastruktury nebo navýšení kapacity škol a mateřských škol,“ řekl starosta.

ČEZ požadoval státní záruku

Společnost ČEZ zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín ve čtvrtek. Firma to oznámila všem uchazečům. Rozhodnutí předcházela i debata s vládou premiéra Bohuslava Sobotky. Hodnota zakázky se odhadovala na několik set miliard korun.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš už dříve řekl, že si nedovede představit, že firma ČEZ v současné situaci postaví dva bloky Temelína bez státní podpory. Jedním z řešení byla státem garantovaná výkupní cena elektřiny. Ve čtvrtek ale kabinet uvedl, že má zájem pokračovat v rozvoji jaderné energetiky v České republiky, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk.

„Jasně jsme řekli, že v současné době odmítáme jakýkoliv typ státní záruky. Vládě se nemůže nikdo divit po zkušenosti s podporou obnovitelných zdrojů, především solárních. To byla problematická zkušenost,“ uvedl premiér Sobotka.

Beneš na tiskové konferenci uvedl, že zrušení tendru na dostavbu Temelína neznamená konec příprav na jeho budoucí rozšíření. Na reakci firem je podle něj brzy. ČEZ se nyní zaměří na prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

Všechny jaderné bloky se podle šéfa ČEZ jednou dostaví. Jde o dva bloky v Temelíně, jeden v Dukovanech a jeden společně se Slováky v Bohunicích.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, zrušení tendru, Temelín, jaderná elektrárna, Petr Macháček, Bohuslav Sobotka, Daniel Beneš, Jaderná elektrárna Dukovany, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba Temelína se odkládá. Obce neví, co bude dál  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.