Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jihočeští zastupitelé rozdělili v 35 grantech 170 milionů korun

Více než 170 milionů korun dnes poslalo zastupitelstvo Jihočeského kraje úspěšným žadatelům z 35 grantových programů. Převis byl velký, uspělo 39 procent žadatelů z více než 3300. Kraj má letos připraveno ve 40 grantech 182 milionů korun.

Podle hejtmanova náměstka Jaromíra Slívy je Jihočeský kraj rekordmanem, vyhlašuje nejen nejvíce grantových programů, ale rozděluje mezi žadatele i nejvyšší částku ze všech krajů.    

„Nejvyšší převis je tradičně v grantovém programu Podpora kultury. V první výzvě zastupitelé schválili 322 žádostí s celkovou podporou 7,5 milionu korun, přičemž jich přišlo 610 s celkovým požadavkem téměř 42 milionů korun,“ říká Slíva.    

Podle mluvčího kraje Radka Šímy drtivá většina žadatelů dostala příspěvek v rozmezí 20 až 30 tisíc korun, výjimku tvoří například 50 tisíc korun na projekt Komedianti v ulicích v Táboře nebo třeba 30 tisíc korun na letní festival Okolo Třeboně. Hospic svatého Jana Nepomuka Neumanna pak dostal na projekt Kultura jako léčivo pro nevyléčitelně nemocné a osoby s demencí 40 tisíc korun.

Velký převis žádostí byl podle Slívy také v programu Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů. Tam úředníci a potažmo zastupitelé vybrali z 219 žádostí 64. Namísto více než 30 milionů jich mohli rozdělit jen pět. Další vysoký převis je v grantech na Podporu sportu.

Kraj vyhlašuje 40 grantových programů, mezi úspěšné žadatele rozdělí 182 milionů. Sousední kraj Vysočina je letos připraven ve 23 grantových programech rozdělit 56 milionů korun. „Zvažovali jsme počet grantů snížit, ale nedostali jsme žádný konkrétní požadavek, který grant zrušit, jak přerozdělit peníze," dodává Slíva.

Pro radní je podle něj směrodatná zpětná vazba ze strany žadatelů, zda pro ně ten který program je ještě zajímavý a mají projekty, které potřebují realizovat anebo ne.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihočeský kraj, podpora kultury, podpora sportu, Okolo Třeboně, zastupitelé, Jaromír Slíva, peníze, granty, grant, projekt, Jan Nepomuk Neumann, sbor dobrovolných hasičů, Tábor, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští zastupitelé rozdělili v 35 grantech 170 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.