Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Klaus vzkázal z Budějc: „ODS je v ideové i personální krizi“

Bývalý prezident a zakladatel Občanské demokratické strany Václav Klaus před pondělní ideovou konferencí jihočeské ODS v Českých Budějovicích uvedl, že strana se nachází v ideové i personální krizi. O návratu mezi občanské demokraty však neuvažuje.

Podle Klause ve spojitosti s jeho možným návratem mezi občanské demokraty nejčastěji zní termín ´mluví se o tom.´ Klaus tuto slovní vazbu nebere příliš vážně. „Mluví se o tom... To je pro mě nejasná formulace, já o tom takto nemluvím,“ řekl.

Někteří členové ODS se však už v minulosti vyjádřili, že by Václava Klause ve svých řadách rádi přivítali. Před několika dny se o tom například zmínil místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „To mě těší, ale kvůli tomu jsem do Českých Budějovic nepřijel,“ uvedl exprezident.

ODS v průzkumech preferencí v posledních měsících klesá. Klaus přesto věří, že i přes ztrátu řady voličů se strana, kterou od založení v dubnu 1991 do roku 2002 vedl, opět zvedne. „Věřím v budoucnost ODS a doufám, že se z toho bude umět vyhrabat,“ sdělil novinářům.

Klaus v sobotu na přednášce na pražské VŠE kritizoval počínání vlády. Následná reakce politické scény na jeho slova jej překvapila. „Považuji ji za stejně vážnou věc jako stav současné ekonomiky, který je varovný a špatný.“

Předseda vlády a ODS Petr Nečas odmítl Klausovu kritiku s tím, že kabinet dokázal prosadit mnoho reformních změn, i když v podobě koaličních kompromisů.

„Že je velmi těžké vládnout s partnery, kteří netáhnou za jeden provaz, že se stále zmenšuje koaliční většina, to jsou elementární věci. Ale stěžovat si jen na třetí síly a třetí strany, to myslím, že k ničemu nevede. Ta zodpovědnost tady je, veřejnost to takhle cítí a bude cítit za rok u voleb,“ řekl Václav Klaus, kterého na konferenci do Budějc pozval ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Zdroj: ČTK

Štítky Václav Klaus, ideová konference ODS, České Budějovice, Martin Kuba, ODS, Pavel Blažek, Petr Nečas, krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klaus vzkázal z Budějc: „ODS je v ideové i personální krizi“  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.