Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Volby: Hlas můžete dát celé straně, ale i jednotlivcům

Komunální volby se kvapem blíží a mezi lidmi, kteří se zajímají o budoucnost svého města či obce, je cítit počínající nervozita. Zatímco na některých místech je už svým způsobem nyní jasné, jaký bude výsledek, jinde se očekávají dramatické boje. Preferujete celou stranu, nebo raději jednotlivce?

Způsobů volby je několik. Tou nejjednodušší je zaškrtnutí jedné politické strany. Dáte tak hlas kandidátům v pořadí dle hlasovacího lístku a tím pro vás celý proces končí.

Můžete si ale vybrat také jednotlivce napříč politickým spektrem. Je třeba si však uvědomit, že hlas můžete dát nanejvýš tolika kandidátům, kolik členů zastupitelstvo obce či města má. V Českých Budějovicích můžete volit 45 kandidátů.

Je také možné volbu kombinovat. Co to znamená? „Volič může na hlasovacím lístku označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce s kandidáty volební strany nejvýše jednu volební stranu. Zároveň může označit v rámečku před jménem kandidáta křížkem další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. Takto volí předně jednotlivě označené kandidáty, dále tolik kandidátů označené volební strany, kolik činí rozdíl počtu členů zastupitelstva, kteří mají být zvoleni, a označených jednotlivých kandidátů, a to v pořadí, v němž jsou kandidáti označené volební strany uvedeni v jejím sloupci,“ informuje město České Budějovice na svých webových stránkách.

Komunální volby se uskuteční v termínu 10. až 11. října. V pátek začnou ve 14 hodin a skončí ve 22 hodin. V sobotu budou pokračovat od 8 hodin, přičemž volební místnosti se uzavřou ve 14 hodin.

Abyste mohli volit, musíte splnit několik podmínek. V první řadě je třeba, aby vám alespoň v druhý den voleb bylo 18 let. V den voleb musíte být v obci či městu také trvale přihlášeni. Nezapomeňte si s sebou vzít  platný občanský průkaz nebo platný cestovní pas. Ve volbách do zastupitelstev obcí nemůžete volit na voličský průkaz!

Další informace k volbám naleznete na stránkách města České Budějovice či Ministerstva vnitra České republiky.

Štítky komunální volby, hlasy, politici, volby, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, České Budějovice, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Volby: Hlas můžete dát celé straně, ale i jednotlivcům  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.