Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letiště v Plané 400 milionů na modernizaci nedostane

Nedlouho po začátku nového roku se Jihočeský kraj dozvěděl nečekanou zprávu. Avizovaná dotace ve výši 413 milionů korun z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad nemůže být použita na plánovanou modernizaci letiště v Plané. Evropská komise totiž financování tohoto projektu nedoporučila. Peníze tedy nejspíš poputují do oprav silnic.

„Je absurdní, že Evropská komise nejprve umožnila vyhlášení výzvy právě na modernizaci regionálních letišť, ale následně, když byl projekt zpracován, podán a hodnocením ROP i Výborem Regionální rady úspěšně prošel, komise začala celý projekt zpochybňovat, a to především z pohledu doby udržitelnosti, a považuje ho za problémový. Navíc se setkáváme s nekonzistentními postoji některých zástupců města České Budějovice, což je náš hlavní partner v tomto projektu,“ řekl krajský radní pro dopravu a regionální rozvoj Václav Král.

Finance, které byly v Regionálním operačním programu alokovány na letiště, v něm ale zůstanou. Kraj se bude snažit převést více než čtyři sta milionů korun do rámce podpory 1.1. a využít je na rekonstrukce krajských silnic druhých a třetích tříd.

„V nejbližších dnech svolám dozorčí radu letiště, abychom se poradili, jak dál. Moderní veřejné mezinárodní letiště je pro region důležité, ať už se to týká rozvoje podnikání nebo cestovního ruchu. Proto navrhnu aktivně vstoupit do jednání s potenciálními strategickými partnery, kteří se nám nabízí, a výstavbu terminálu realizovat i s využitím soukromých peněz,“ sdělil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

„Od našeho záměru i přes nepřízeň komise EU rozhodně ustupovat nechceme, jen je třeba se vážně zamyslet nad tím, jak nákladná by měla být investice a zda ji v této situaci poněkud neredukovat,“ dodal Zimola s tím, že není reálné, aby mnoho stovek milionů do letiště hradil samotný kraj. Současně zdůraznil, že nevyužité peníze musí být nyní s předpokládaným souhlasem Evropské komise urychleně převedeny na opravy krajských silnic a zůstat tak v regionu.

K neúspěchu podpory dosud největšího projektu v ROP Jihozápad se ve středu vyjádřil i ředitel Jihočeského letiště České Budějovice Ladislav Ondřich. „Měli jsme schválený rozpočet na investice ve výši zhruba jedné miliardy. Přestože peníze z Regionálního operačního programu nemáme, je tady pořád balík přibližně 600 milionů korun z kraje. Předpokládáme, že při modernizaci dále půjdeme jen polovičním krokem. Fungování akciové společnosti však tato skutečnost nijak neohrozí,“ řekl Budějcké Drbně ředitel Ladislav Ondřich a dodal: „Zprávu o nemožnosti použít dotaci do rozvoje letiště mě nepotěšila, na druhou stranu Jihočeský kraj o žádné peníze nepřijde. Porozhlédneme se tedy po strategickém partnerovi, kterého jsme se stejně chtěli hledat, abychom letiště s jeho pomocí více rozlétali. Neúspěch financování z prostředků ROPu rozhodně není tragédie.“

Štítky letiště, Planá, peníze, projekt, Evropská komise, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, České Budějovice, Václav Král, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště v Plané 400 milionů na modernizaci nedostane  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.