Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Stát by měl zveřejňovat smlouvy po vzoru Budějovic

Jedním z prvních zákonů, kterým se bude zabývat nová Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, je návrh na zřízení veřejného Registru smluv.

Jedná se o jednoduchý zákon o jedenácti paragrafech, který by všem organizacím hospodařícím s veřejnými penězi uložil zveřejňovat smlouvy a případně také objednávky a faktury na internetu.

„Každý občan by tak měl možnost kdykoliv zkontrolovat hospodaření své obce, města, kraje, ale i státu,“ popisuje legislativní návrh jihočeský poslanec František Vácha, který je současně českobudějovickým zastupitelem.

Právě České Budějovice byly v roce 2011 prvním statutárním městem, které veřejný registr smluv zavedlo. Budějcké zkušenosti se zveřejňováním smluv jsou mimochodem zmíněny i v důvodové zprávě k návrhu zákona, který připravil poslanec a starosta Semil Jan Farský.

„Přestože se o naší snaze zprůhlednit hospodaření města vyjadřují někteří opoziční zastupitelé pohrdavě, jsem přesvědčen, že jsme se vydali jedinou možnou cestou. To koneckonců dokládá i náš nedávný úspěch v soutěži hodnotící otevřenost českých radnic,“ dodává českobudějovický primátor Juraj Thoma.

„Doufám, že se nám podaří zákon rychle schválit. Už proto, že to není ani pravicový, ani levicový, ale prostě potřebný návrh,“ říká Jan Farský, jež se o přijetí normy aktivně zasazoval už v minulém volebním období. Kvůli rozpuštění sněmovny ho však poslanci nestačili projednat ve třech čteních.

Tisková zpráva

Štítky Registr smluv, uveřejňování smluv, České Budějovice, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Farský, František Vácha, Juraj Thoma, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát by měl zveřejňovat smlouvy po vzoru Budějovic  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.