Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pozor na internetové podvodníky. Opatrnosti není nikdy dost.

Prodej a nákup zboží prostřednictvím inzertních a aukčních webů je mezi internetovými uživateli stále populárnější. I zde však platí přímá úměra, čím více lidí službu využívá, tím více přitahuje podvodníky.

Šestadvacetiletou ženu z Přerovska viní hlubočtí policisté z trestného činu podvodu. Podezřelá žena, v podvodném úmyslu se obohatit, nabídla k prodeji prostřednictvím internetové aukce notebook. Podvodně pak vylákala od kupující – 33leté ženy ze Strakonicka finanční hotovost v celkové výši 5 500 korun. Přes opakované urgence  poškozené zboží nedodala a finanční hotovost nevrátila. Její nezákonné jednání však hlubočtí policisté odhalili.

V případě prokázání viny hrozí podezřelé ženě až dvouletý trest odnětí svobody.

Prevence před podvody na internetu:

Před nákupem si ověřte serióznost prodejce. Zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. Při nákupu zboží přes internet používejte zavedené a osvědčené obchody či aukční síně.

Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát je vždy rizikovější než nákup nového zboží v internetovém obchodě. Zbystřete, když vám bude někdo nabízet zboží za lákavě nízkou cenu – s velkou pravděpodobností půjde o podvod. Znejte své povinnosti a práva – např. § 53 odst. 7 zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (nákup přes internet - právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy bez uvedení důvodu).

Zdroj: PČR JČK

Štítky Internet, podvod, okres Strakonice, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na internetové podvodníky. Opatrnosti není nikdy dost.  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.