Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příjemné dopoledne u "rosniček" z Českých Budějovic

Počasí trápí nás všechny. Deštivé léto je vždy tématem, o kterém se často hovoří. A proto se Budějcká Drbna rozhodla zúčastnit interní konzultace o počasí s vedením a zaměstnanci Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Na této konzultaci se probírala prognóza počasí na nejbližší dny.

Milou a ochotnou průvodkyní nám byla paní RNDr. Miloslava Starostová. Nicméně prognózu počasí na další dny měl dnes na starosti Mgr. Martin Motlidba. A jaký tedy bude vývoj počasí? Tady je zkrácená prognóza z úst nejpovolanějších.

"V pátek se počasí trochu změní, během dne přes nás přejde zvlněná studená fronta. Srážky budou aktuálnější až odpoledne a v sobotu se zase vytvoří oblast vyššího tlaku vzduchu, která bude přetrvávat v podstatě až do úterý. V úterý může být tlaková výše posunutá dále na východ a za ní bude proudit ještě teplý vzduch z jihozápadu. Další srážky předpokládáme spíš na středu.

Přes střední Evropu tedy bude postupovat k východu tlaková výše a po její zadní straně k nám začíná proudit teplý vzduch od jihozápadu. Bude skorojasno až polojasno, nejvyšší denní teploty 25-28 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem 21 stupňů a slabý proměnlivý vítr do 4 metrů za sekundu.

Předpověď na noc a na čtvrtek.

Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, s přílivem teplého vzduchu od jihozápadu. V noci skorojasno, až polojasno, k ránu ojediněle mlhy. Noční teploty 12-15 stupňů a vítr v noci slabý proměnlivý do 3 metrů za sekundu.

Počasí přes den

Polojasno až skorojasno, ráno ojediněle mlhy, nebo nízká oblačnost, k večeru ojediněle bouřky z tepla. Nejvyšší denní teploty 27-30 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem 21 stupňů, mírný jižní až jihovýchodní vítr 2-5 metru za sekundu.

Pátek

V pátek bude přes naše uzemí přecházet od západu studená fronta, za ní bude postupovat přes střední Evropu k východu tlaková výše. Naší zemi ovlivní příliv teplého vzduchu od jihozápadu.

V pátek bude jasno, až polojasno. Během dne od západu přibývání oblačnosti na většině území s přeháňkami, nebo místy bouřkami. Teploty v noci 15-18 stupňů a přes den 28-31 stupňů. Bouřky prijdou zřejmě později. 

Jemný jižní vítr 3-7 metrů za sekundu se bude měnit na západni až severo západní. Upozornění, že v bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové přeháňky s nárazy větru. 

Sobota

V sobotu z počátku ještě oblačno - týká se spíše noci a jediněle přeháňky, později bude postupně polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nocní teploty 16-13 a nejvyšší denní 22-25 stupňů. Mírný severozápadní vítr 2-5 metru za sekundu se bude měnit na jihovýchodní."

Řekl svým kolegům meteorolog pan Mgr. Martin Motlidba po předchozí pečlivé přípravě.

Buděcká Drbna děkuje vedení a zaměstancům Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích za ochotu a čas, který nám věnovali.

V současné době Budějcká Drbna připravuje rozhovor s klimatoložkou RNDr. Miloslavou Starostovou mj. na téma: "Ne vždy je jednoduché říct, jak bylo"

Foto: Jakub Matoušek

Štítky České Budějovice, Český hydrometeorologický ústav, Drbna.cz, střední Evropa, bouřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjemné dopoledne u "rosniček" z Českých Budějovic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.