Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Problematika štenic názorem specialisty

V květnu jsme vám přinesli článek, který se zabýval rozmnožením štěnic v jednom panelákovém vchodu. Jsme rádi, že článek nezůstal bez reakce a proto vám nyní přinášíme názor profesionála, který má nemalé zkušenosti s likvidací těchto nepříjemných mršek.

Tím odborníkem je pan Tomáš Jíra. Náš článek doplnil o své poznatky, o které se s vámi rádi podělíme. Nejprve vždy uvedeme náš původní odstavec a tučným písmem pak reakci pana Jíry.

Púvodní text:
Těmi se totiž štěnice mohou dostat od souseda přímo do vašeho bytu. A jak známo, souseda si vybrat nemůžete, takže pokud ve vašem sousedství bydlí někdo o kom si myslíte, že příliš nedbá na čistotu, ostražitost je na místě.

Upřesnění:
V dobách minulých trápily štěnice hlavně "nižší třídy" obyvatelstva, ale dnes mohou být zasaženy všichni, bez ohledu na čistotnost a úroveň pořádku v obývaných prostorách. Můžete je najít kdekoliv, kde je větší pohyb obyvatel - ve vozech taxi, v kancelářích, v restauracích, v hotelech... Mohou se při hledání potravy pohybovat v rámci objektu po zdech, i fasádách, mezi místnostmi, ve stoupačkách, po chodbách, projdou otvory kolem teplovodního vedení atp. Ačkoliv přetrvává představa, že má-li doma někdo štěnice, jedná se jistě o občana se špatnými hygienickými návyky, není tomu tak. V dnešní době můžete mít doma štěnice I VY!!!

A rada nejdůležitější:
Pokud máte podezření na výskyt štěnice, zahoďte veškeré obavy a stud a neprodleně volejte firmu, zabývající se hubením škůdců. Nejste v tom sami, rozšíření štěnic je v poslední době stále častější a nemá nic společného s Vaší hygienou ani pořádkem u Vás v bytě či provozovně.


Původní text:
Deratizační firma se totiž musí dostat do každého bytu a i přesto, že se v něm štěnice nevyskytují, musí byt ošetřit a jeho obyvatelé nebudou moci několik dnů ani vytírat, aby nesetřeli aplikovaný prostředek. Ještě horší je situace v bytě, kde štěnice odhalí. Celý byt se musí tzv. vydýmovat a nikdo do něj nesmí vstoupi 24 hod. Hodně nepříjemné je to například jestliže máte děti a nemáte s nimi kam jít na noc.....

Upřesnění:
Po provedení tzv. bariérového postřiku v nezasažených bytech je doporučeno nevytírat cca 5 cm od stěn. Ostatní plochy je možno ošetřovat běžným způsobem.
Co se týká druhé věty s bytem, kde je potvrzen výskyt, je dýmování (též plynování) pouze jedním ze způsobů hubení a používá jej v Budějovicích asi jen jedna DDD firma. Kupříkladu hubení mou firmou probíhá tak, že je proveden postřik biocidním prostředkem (celkem tři postřiky v řadě pro úspěšný zákrok v napadeném bytě). Při postřiku mohou být přítomni obyvatelé bytu, prostředek není při správné aplikaci škodlivý pro děti ani domácí zvířata, nezapáchá a nevytváří skvrny na materiálech. Ihned po zaschnutí postřiku (schne stejně dlouho jako voda) lze byt běžně užívat - do zaschnutí je třeba nepřicházet do styku s ošetřenými plochami.

Není tedy třeba na 48 hodin opouštět byt apod. Není třeba lidi v bytech s výskytem děsit více, než už zpravidla jsou. Lidé napadení štěnicemi jsou sami o sobě v dostatečném stresu.


Autor : Tomáš Jíra

Foto: Tomáš Jíra,  www.stenice-postelni.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problematika štenic názorem specialisty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.