Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řada velkých měst na jihu Čech nebude mít novoroční ohňostroj

Většina velkých okresních měst nebude mít letos silvestrovský ani novoroční ohňostroj. Důvody jsou především finanční. Jak krajské město České Budějovice, tak například ani Tábor či Písek nebudou pořádat organizovanou silvestrovskou zábavu a pořádat nebudou ani ohňostroje.

“Už řadu let město České Budějovice nepořádá oslavy Silvestra ani Nového roku. Jinak tomu nebude ani letos a bude to bez ohňostroje,“ řekl tajemník primátora krajského města Michal Bosák.

Ani druhé největší město na jihu Čech se nechystá na žádné oslavy. “Ohňostroj na Nový rok neplánujeme a ani v minulosti tato tradice v Táboře nebyla zavedena. Jen u příležitosti nového milénia ohňostroj byl,“ řekl uvedl tajemník táborské radnice Lubomír Šrámek.

Stejně odpověděl i mluvčí města Písku. “Písek nebude v letošním roce pořádat žádný ohňostroj. Není to v Písku tradice a ani v minulých letech se podobné akce na Silvestra či na Nový rok nepořádaly. Velký ohňostroj děláme v rámci městských slavností “Dotkni se Písku“, které jsou již tradičně druhý víkend v červnu,“ podotkl Roman Ondřich.

Shodně je na tom Český Krumlov. V uplynulých letech ohňostroj pořádal, ovšem už od loňska z důvodů úsporných opatření se těchto oslav město vzdalo.

Za to Jindřichův Hradec ohňostroj na Nový rok organizovat bude. "Nyní budeme vypisovat výběrové řízení na organizátora atrakce. Rozpočet je dát do částky 50 tisíc korun a ohňostroj se uskuteční 1. ledna 2012 v 17 hodin,“ řekla mluvčí města Karolína Průšová.

Ve stejný čas bude ohňostroj zářit i nad Prachaticemi. Občané ho budou moct sledovat z Velkého náměstí, cena se pohybuje v částce 30 tisíc korun včetně DPH.

Největší a nejdražší ohňostroj organizují z větších měst jihočeské Strakonice. Ke shlédnutí bude ve večerních kulisách strakonického hradu v 18 hodin. Město za něj zaplatí sto tisíc korun.
“Připravovat jej bude opět Milan Skála z Volyně. Každý rok je přichystána nějaká lahůdka – něco, co tu ještě nikdy nebylo. Překvapení je součástí vypracovaného scénáře,“ řekla mluvčí radnice Irena Malotová.

Celá ohnivá podívaná trvá zhruba 14 minut. Ve Strakonicích je tradičně před samotným ohňostrojem velkoplošná projekce sestřihu nejdůležitějších událostí uplynulého roku včetně novoročního přípitku starosty města. Akce vyjde město na 100 tisíc korun.

Kromě toho chystají Strakonice ještě další zajímavost. “Vloni otužilci z TJ Fezko předvedli novoroční koupání v řece Otavě pod visutou lávkou u hradu. Pro velký zájem veřejnosti tak byla zahájena nová tradice. Letos bude vysekaný “bazén“ v ledu ještě větší a celá akce bude pojata výrazněji.

Z malých měst se do silevstrovských či novoročních oslav zapojí třeba Nová Bystřice na Jindřichohradecku či Volary na Prachaticku. Kromě zábavného programu si neodpustí ani ohňovou show.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky ohňostroj, Písek, Česko, slavnost, nový rok, České Budějovice, Tábor, silvestr, Michal Bosák, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada velkých měst na jihu Čech nebude mít novoroční ohňostroj  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.