Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radní kraje i Českých Budějovic chtějí zachovat točnu v zámecké zahradě

Radní Jihočeského kraje i Českých Budějovic deklarovali na svém úterním společném jednání, že chtějí zachovat točnu v českokrumlovské zámecké zahradě. Po jednání to řekl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB).

Krumlovské otáčivé hlediště má zatím jistý provoz do roku 2015. Na tom, že by tomu mělo být i nadále, se shodly rady města i kraje na svém úterním společném zasedání.

"Z hlediska přitažlivosti pro diváky a návštěvníky je jistě nejzajímavější varianta, kdy točna v zahradě zůstane. Určitě musí projít rekonstrukcí, a to nejen točna samotná, ale i zázemí pro diváky. V tomto případě nás tlačí čas, o dotace na rekonstrukci bude možné žádat jen do roku 2013," řekl Thoma.

Kraj a město slíbily, že zpracují architektonické studie a studie proveditelnosti. Také povedou jednání s ministerstvem kultury a úřady památkové péče o podobě točny a jejím umístění po roce 2015. Město České Budějovice točnu vlastní a studie nechá vypracovat i proto, aby měla radnice argumenty pro jednání s památkáři a výborem UNESCO. Náklady na studie se odhadují na zhruba dva miliony korun.

"O točně bude jednat UNESCO koncem června v Paříži, samozřejmě budeme závěry jednání s napětím očekávat. Zajímavé je, že výbor UNESCO nám nikdy nediktoval, že má točna ze zahrady zmizet, ale česká strana sama UNESCO odstranění točny deklarovala a zavazovala se k tomuto kroku," dodal Thoma. Zástupkyní české strany na jednání v Paříži bude místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová (Sdružení nezávislých – město pro všechny).

Podle radních jediná možnost, jak získat dotaci na rekonstrukci či výstavbu nového otáčivého hlediště v zahradě, je z peněz Integrovaného operačního programu EU na Centrum exteriérového divadla. Než však podniknou další kroky, chtějí znát stanovisko výboru UNESCO. Na jeho seznamu kulturního dědictví je historické centrum Českého Krumlova a zámecká zahrada od roku 1992.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky České Budějovice, zámecký park, Jihočeský kraj, Juraj Thoma, UNESCO, Občané pro Budějovice, zahrada, rekonstrukce, Paříž, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní kraje i Českých Budějovic chtějí zachovat točnu v zámecké zahradě  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.